Dostupni linkovi

Ruska Novaja Gazeta suspenduje svoj rad do kraja ruske invazije 


Urednik Novaja Gazete Dmtri Muratov napušta kancelariju 7. oktobra 2021.
Urednik Novaja Gazete Dmtri Muratov napušta kancelariju 7. oktobra 2021.

Vodeći nezavisni ruski list Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitri Muratov prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, suspenduje svoj rad nakon što su dobili upozorenja ruskih vlasti.

Iz ovih novina su saopštili da ih je Roskomnadzor, državni regulator za komunikacije, dva puta upozorio, što bi regulatoru dalo mogućnost da ih zatvore sudskim putem.

“Nakon ovoga zaustavljamo objavljivanje novina na web stranici, na društvenim mrežama, dok ‘specijalna operacija na teritoriji Ukrajine’ ne okonča”, naveli su iz Novaya Gazete u saopštenju 28. marta.

Rusija striktno ograničava način na koji mediji mogu opisati događaje u Ukrajini koje oni nazivaju, “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Nekoliko drugih ruskih medija već se odlučilo da obustave djelatnosti umjesto da se suoče sa teškim ograničenjima o tome šta mogu izvještavati. Kremlj je također blokirao više stranih medija.

Prošle sedmice je Muratov najavio da stavlja svoju Nobelovu medalju na aukciju kako bi prikupio sredstva za pomoć više od tri miliona Ukrajinaca koji su pobjegli iz zemlje nakon što je Rusija pokrenula invaziju 24. februara.

Novaja Gazetu je 1993. suosnovao Mihail Gorbačov. Ostala je jedina novina u zemlji koja je kritikovala ruskog predsjednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG