Dostupni linkovi

Ruska kontrarezolucija u UN o padu aviona MH17


Počast žrtvama poginulim u padu aviona MH17 ispred ambasade Holandije u Moskvi

Rusija je podnela Savetu bezbednosti UN kontrarezoluciju na predlog Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine o osnivanju specijalnog tribunala koji bi sudio odgovornima za obaranje malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine prošle godine.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je novinarima da se rusija protivi osnivanju takvog tribunala pod pokroviteljstvom UN, što traže Malezija, Holandija i Velika Britanija, koje su prosledile rezoluciju u UN.

Ruski kontra predlog, kako prenose svetske agencije, predviđa da bi Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju mogla da igra aktivniju ulogu u međunarodnoj istrazi koja je u toku i predlaže imenovanje specijalnog predstavnika UN o tom pitanju.

Rusija, takođe, traži da se istraga završi što brže i da tim istražitelja o toku istrage u potpunosti i redovno informiše Savet bezbednosti, kritikujući istovremeno navodnu nedovoljnu transparentnost istrage.

U zajedničkom saopštenju Holandija, Australija, Belgija, Malezija, Ukrajina, pet zemalja koje vode istragu, potvrdile su podršku osnivanju nezavisnog tribunala, i dale uveravanja da se istraga vodi u potpunoj saglasnosti sa praksom Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju.

Nacrt rezolucije koju su podnele je sačinjen pod poglavljem 7 Povelje UN, koje predviđa mogućnost upotrebe vojne sile radi sprovođenja obaveza iz rezolucije.

Ukrajina i zapadne zemlje veruju da je letelica uništena raketom zemlja-vazduh koju su ispalili ruski vojnici ili proruski separatisti na istoku Ukrajine. Moskva to negira i ruski zvaničnici i mediji tvrde da je avion oborila ukrajinska raketa ili ukrajinski borbeni avion.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG