Dostupni linkovi

Ruska crkva prekinula veze sa Aleksandrijskom patrijaršijom


Ruski parijarh Kiril predvodi misu u Moskvi
Ruski parijarh Kiril predvodi misu u Moskvi

Ruska pravoslavna crkva javila je danas da prekida veze sa patrijarhom aleksandrijskim i sveafričkim Teodorom Drugim jer je priznao novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, nezavisnu od verske uprave Moskve.

U saopštenju posle sastanka u Moskovskoj patrijaršiji, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je naveo da od sada ne može pominjati ime patrijarha Teodora Drugog u svojim molitvama i učestvovati u zajedničkim molitvama, prenosi Beta.

U saopštenju se osuđuje "lična odluka" patrijarha Teodora Drugog da "prizna ukrajinske raskolinke" i navodi se da, međutim, tu crkvu ne podržava Sveti sinod Aleksandrije.

Ruski Sveti sinod izrazio je "dubok bol" zbog toga što je patrijarh Teodor Drugi priznao Ukrajinsku crkvu i naveo da će Ruska crkva održavati veze s nadbiskupima Aleksandrije koji nisu podržali formiranje nezavisne Ukrajinske crkve.

Ukrajinska crkva primila ukaz o nezavisnosti

Pored toga će aktivnosti parohije Aleksandrije u Moskvi biti suspendovane, a ruske parohije u Africi više neće raditi pod pokroviteljstvom Aleksandrijske patrijaršije, već će, po odluci ruskog Svetog sinoda, biti pod neposrednom upravom ruskog patrijarha Kirila.

Crkva u Aleksandriji jedna je od najstarijih u hrišćanstvu.

Početkom januara Vaseljenska patrijaršija je priznala autokefalnost nove Ukrajinske pravoslavne crkve, nezavisne od Moskve.

Moskovska patrijaršija koja i dalje ima veliki broj parohija u Ukrajini, proglasila je tu odluku ilegalnom i prekinula veze s vaseljenskim patrijarhom.

XS
SM
MD
LG