Dostupni linkovi

Požari se ne smiruju, poginule 34 osobe


Gašenje požara u blizini grada Voronezha
Gašenje požara u blizini grada Voronezha
U Rusiji su u požarima izazvanim dugotrajnim vrućinama i sušom, poginule 34 osobe, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije.

Prema podacima tog Ministarstva, u zemlji gori 774 prirodnih požara, na površini od oko 128.500 hektara.

Situacija je posebno teška u centralnom delu Rusije – u Voronježskoj, Rjazanskoj, Vladimirovskoj, Ivanovskoj, Moskovskoj i Njižegarodskoj oblasti, kao i u Tatarstanu.

U gašenju požara učestvuju snage Ministarstva za vanredne situacije, unutrašnje vojske ministarstva unutrašnjih poslova i armija.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je da bi sutuacija mogla da se pogorša u 17 oblasti, uključujući i moskovsku oblast. Vatra je zaustavljena na prilazima gradu Voronježu, a i gradić Vladimir nedaleko Moskve je u opasnoj zoni.

Premijer Vladimir Putin u ponedeljak će u Moskvi s gubernatorima regiona kojima je naneta najveća šteta od požara razgovarati o pružanju pomoći
Vladimir Putin u obilasku sela Verkhnaya Vereya uništenog u požaru, 30 jul 2010
građanima koji su u požarima ostali bez krova nad glavom.

Vrućine koje su počele još sredinom juna, prema prognozama meteorologa, i dalje će trajati. Meteorolozi predviđaju da će se nakon jučerašnjeg malog zahlađenja i mestimične kiše, temperature u centralnom delu Rusije do petka popeti na 41 stepen Celzijusa.

Ruska prestonica je zbog požara u Podmoskovlju obavijena gustim dimom, a vidljivost u centru grada dostiže svega nekoliko stotina metara. Zapah dima oseća se i u stanovima.

U takvim uslovima ekolozi savetuju nošenje vlažnih maski od gaze, posebno deci i starijim osobama.
XS
SM
MD
LG