Dostupni linkovi

Raspada se "carstvo" Lužkov-Baturina


Moskovski gradonačelnik Jurij Luškov (desno) i njegova supruga Jelena Baturina na konjskim trkama u Moskvi, 22. jul 2006.
U septembru prošle godine, dugogodišnji je gradonačelnik Moskve Juri Lužkov bio prisiljen napustiti ured.

Od tada do danas, ruski istražitelji prekovremeno rade ne bi li istražili poslove kojim se bavila njegova žena Jelena Baturina. Analitičari se međutim pitaju je li u pitanju borba protiv korupcije ili samo još jedna preraspodjela bogatstva.

Bilo je to nekoliko teških mjeseci za najbogatiju ženu Rusije i njenog muža, bivšeg moslovskog gradonačelnika.

Kad je iz štampe izašao novogodišnji broj magazina Finans, Jelena Baturina bila je teško pogođena vidjevši da je na listi najbogatijih “pala” za 47 mjesta.

Njeno je bogatstvo procijenjeno na “svega” milijardu i 100 miliona dovelo ju je na 97.mjesto, za razliku od Forbsove liste godinu dana ranije kad je procijenjeno da je teška skoro 3 milijarde.

Sredinom februara istražitelji su pretresli moskovski ured Baturinine vodeće firme Inteko. Toj građevinskoj tvrtki Moskovska banka je platila enormnu cijenu za neko zemljište izvan grada. Novac je navodno završio na privatnom računu gospođe Baturina, a pominje se cifra od 440 miliona dolara.

Grad Moskva posjeduje 46,5 dionica Moskovske banke, a 20.3 posto kontroliraju Lužkovi dugogodišnji saveznici Andrej Borodin i Lev Alalujev, obojica visoki dužnosnici te finansijske ustanove.

Da stvar bude gora, banka je Inteko zemljište platila izdavanjem novih dionica, gotovo svih koje su bile kupljenje od gradskih para.

Preuzimanje kontrole

Ranije ovog mjeseca, revizori su utvrdili da je u 18 godina upravljanja gradom Lužkov “potrošio” sedam milijardi i 300 miliona dolara na poslove u prometu.

Trenutni gradonačelnik Sergej Sobjanin navodno istražuje više od 100.000 ugovora iz Lužkovog doba u koje je uključena Moskovska banka.

Gdje se nalaze bračni par Baturina-Lužkov, ne zna se. Navodno su napustili Rusiju i viđeni su u Austriji.

Iako istražitelji tvrde da je u pitanju velika anti-korupcijska akcija, promatrači nisu u to uvjereni.

Vladimir Milov, opozicioni političar zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Borisom Nemcovim, koautor je dva izvještaja o navodnim malverzacija u gradskoj Vladi pod Lužkovim.

Vladimir Milov i Boris Nemcov (desno), okom saslušanja Savelovskom sudu u Moskvi, 14. februar 2011.
On kaže da je više riječ o preuzimanju kontrole nad unosnom imovinom nego o iskorjenjivanju korupcije.

"Ako pratite kako se događaji odvijaju nisam siguran da se možemo govoriti o pravom ispitivanju tog strašnog slučaja korupcije. Velike sume novca su naprosto ukradene iz gradske kase, a oni pokušavaju okriviti uposlenike banke koji su navodno prevarili svoje šefove. Lično mislim da Lužkov, njegovi saradnici i šef Moskovske banke Borodin, pa čak i šefovi Centralne banke Rusije znaju za prljave poslove i njihove korijene. No oni sada okrivljuju druge. Mene to upućuje na zaključak da štite krivce s najviše razine”, kaže Milov.

Leonid Gozman, lider stranke Pravi uzrok, saglasan je da se iza napada na Lužkova i Baturinu zapravo krije namjera uvjeriti ih da se odreknu imovine.

"Ne može se isključiti da je istraga povezana s nečim drugim. Da Lužkov nešto ne da, ili da će dati samo za visoku cijenu. A oni mu to hoće uzeti ili jeftino ili da mu ništa ne daju. Vjerojatno su njemu i njegovom timu kazali: ili ćeš nam to predati ili ćeš u zatvor. Ako u zatvoru ne završiš ti, moraju tvoji prijatelji”
, navodi Gozman.

Primamljivo bogatstvo Lužkov-Baturina

Situacija je neugodna za ruske lidere koji bi morali objasniti zašto se istraga vodi tako selektivno. Prije smjene u septembru Lužkov je bio u najužem krugu Putinovih političara.

Lokalne je izbore organizirao tako da je Ujedinjenij Rusiji osigurao kontrolu moskovsku Dumu.

Budući da su optužbe protiv Lužkova objavljene mnogo prije nego je smjenjen, teško je vladajućoj Putinovoj stranci sada svu krivicu za dugove svaliti na leđa
bivšeg gradonačelnika.

Dmitrij Katajev, bivši zamenik moskovskog Gradskog veća, 07. avgust 2007.
No, s druge strane, teško mogu odoljeti izazovu da kontroliraju carstvo kojeg su izgradili bračni par Lužkov-Baturina.

Dvojica tajkuna bliskih Kremlju, Oleg Deripaska i Vasilij Anisimov vrlo su zainteresirani za preuzimanje firme Inteko.

Dmitrij Katajev, bivši član moskovske Dume iz redova opozicije kaže da će vjerovati u iskrenost antikorupcijske istrage samo kada istražitelji javno objave da je trećina gradskog budžeta ukradena tokom Lužkovljevih posljednjih par godina. On vjeruje da je njegovoj ženi i njemu sada teško, ali ne suosjeća s njima.

"Zanimljivo je da su mu, samo nekoliko dana nakon smjene, svi Lužkovi takozvani prijatelji okrenuli leđa. Sada smo svjedoci naredne lekcije, sudstvo koje je sam “odgajao”, takođe ga je napustilo. Ne radujem se tuđoj nesreći, ali ovo je ipak pozitivan proces. Svi političari koji nisu zakonito izabrani, svi koji nisu legitimni predstavnici naroda, a uz to su koruptivni, moraju naučiti da su samo legitimno izabrane vlade stabilne. Sve ostalo je vrlo nepouzdano”, kaže za Radio Slobodna Evropa Dmitrij Katajev.
XS
SM
MD
LG