Dostupni linkovi

Medvedev smijenio Luškova


Predsjednik Dmitrij Medvedev i smijenjeni gradonačelnik Moskve Jurij Luškov,27.maj 2010.
Predsjednik Dmitrij Medvedev i smijenjeni gradonačelnik Moskve Jurij Luškov,27.maj 2010.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio je nakon 18 godina vladanja ruskom prijestonicom Jurija Luškova.

Veoma moćni gradonačlnik Moskve Luškov, kontroverzna je osoba. Za mandata je modernizovao oronulu prijestonicu, ali je poznat i kao veoma konzervativna i ratoborna osoba, koja je juče saopštila da nema namjeru da podnese ostavku.

Medvedev ga je zato danas po kratkom postupku smijenio, saopštivši odluku novinarima u Šangaju, Kini.

"To nije samo suspenzija, to je uklanjanje sa funkcije. To znači da sam mu dao otkaz. I to sam ovalašćenje iskoristio prvi put. Nema se šta mnogo komentarisati, jer sam razloge naveo u samoj uredbi. Razlog je, da sam ja, kao predsjednik Ruske Federacije, izgubio povjerenje Jurija Mihailoviča Luškova kao gradonačelnika Moskve", istako je Medvedev.

Ruski je predsjednik potom objasnio da mu zakon usvojen prije nekoliko godina omogućio da zbog izgubljenog povjerenja smijeni gradonačnika. Rekao je da je to prvi put učinio sada, i da ne može da garantuje da se to neće ponoviti opet.
To nije samo suspenzija, to je uklanjanje sa funkcije. To znači da sam mu dao otkaz i to sam ovalašćenje ikoristio prvi put. Razlog je, da sam ja, kao predsjednik Ruske Federacije, izgubio povjerenje Jurija Mihailoviča Luškova kao gradonačelnika Moskve

Medvedev je takođe predstavio novog vršitelja dužnosti gradonačelnika Vladimira Resina koji je jutros otvorio sjednicu glavnog grada Rusije.

"Prema dekretu, novi v.d. gradonačelnika Moskve je Vladimir Resin. On je iskusna osoba, poznaje situaciju i njegov tim, i siguran sam da je sposoban da obezbijedi normalno i efikasno upravljanje dok novi kandidati ne budu nominovani i predstavljeni meni , a ja donesem odluku, ko će biti novi gradonačnik Moskve", naglasio je Medvedev.

Gnijev zbog Luškova narastao je u avgustu, kada je ostao na odmoru u Austriji dok se grad kojim je upravljao gušio u smogu i dimu usled požara koji su bjesnjeli po šumama oko Moskve. Konačni udarac je, po svoj prilici došao pošto je kritikovao odluku Medvedeva da suspenduje izgradnju autoputa kroz jednu šumu nadomak Moskve.

Tokom vladavine Luškova, Moskva je doživjela zaprepašćujuću transformaciju od oronulog i demoralizovanog grada u metropolu koja sija. Dobar dio tih poslova radila je građevinska firma čiji je šef Jelena Baturina, supruga Jurija Luškova. Vjeruje se da je ona jedini ženski milijarder u Rusiji, i stalno su kolale priče o Luškovljevom korupcionaštvu čiji je cilj uvećavanje bogatstva njegove žene.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i smenjeni gradonačelnik Moskve Jurij Luškov, Moskva, 13. maj 2010.
Luškova su naročito kritikovali borci za očuvanje arhitektonskog istorijskog nasljeđa, jer je njegova administracija buldožerima išla na značajne građevine, ako bi se one našle na potencijalno vrijednom zemljištu za gradnju.

Organizacije za ljudska prava su se takođe zgražavale nad Luškovim jer je često blatio borce za prava homoseksualaca - u jednom trenutku je gej populaciju nazvao "satanistima" - i tvrdokorno je sprječavao svaki njihov pokušaj javnog okupljanja.

Za njegove siledžijske metode i reakcionarne poglede na svijet činilo se da su u saglasju s čvrstom politikom Vladimira Putina u vrijeme dok je on bio predsjednik države. Putin je Luškova tolerisao, iako se naširoko vjerovalo da jedan drugog ne podnose.

Zanimljive su i reakcije na smjenu.

"Čini mi se da za nekoga ko je radio tako naporno 19 godina, i ko je uradio tako mnogo, je veoma grubo i neprijatno osloboditi ga se na taj način"
, kaže jedan starija Moskovljanka.

"On je bio dobar gradonačelnik ali možda ga je trebalo zamijeniti. Kao i sa bilo kojom drugom funkcijom , promjene su neophpodne", rekao je jedan moskovski biznismen.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio je nakon 18 godina vladanja ruskom prijestonicom Jurija Luškova.

Opozicioni političar Borisa Njemcov, bivši potpredsednik ruske Vlade, za RSE kaže da je gubljenje poverenja predsednika veoma ozbiljna optužba.

"Medvedev je ranije iskoristio tu ovlast samo kada je otpustio tri guvernera iz regiona Koriak, Nenets i Amuru. Dvojica su bili otpušteni zbog krivičnog gonjenja, a treći jer se polovina regiona smrzavala tokom zime. Tako da sada, ukoliko se ne pokrenu brojni slučajevi za korpuciju protiv njega, Luškov će imati legitimitet da se može pojaviti kao nezavisni politički igrač ", zaključuje Njemcov .
XS
SM
MD
LG