Dostupni linkovi

Raste napetost na Kavkazu


Rusija je u ponedjeljak započela najveću vojnu vježbu na Sjevernom Kavkazu od prošlogodišnjeg augustovskog rata s Gruzijom. Više od 8,500 vojnika, 200 tenkova i bojnih kola, 100 artiljerskih jedinica, kao i dio Crnomorske flote sudjelovat će u vježbi koja treba potrajati do 6. jula, kada u posjet Moskvi stiže američki predsjednik Barack Obama.

Usprkos naporima Zapada da ojača pokidane veze s Moskvom narušene nakon rata s Gruzijom prošloga ljeta , sve više raste strah od mogućeg novoga sukoba Moskve i Tbilisija. Kremlj i dalje odbija nazočnost stranih promatrača u ratnoj zoni, a započeo je i s vojnom vježbom u kojoj sudjeluje gotovo 8.500 vojnika. Promatrači upozoravaju da je riječ o daleko ozbiljnim manevrima od prošlomjesečne vježbe NATO saveza u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vojnika. Moskva je u „Kavkaz 2009“ uključila i vojnike iz svojih baza u seperatističkim regijama Južna Osetija i Abkhazija. Na Kavkazu je smještena 58. ruska armija koja je u posljednjih godinu dana opremljena sa najsuvremenijim naoružanjem.

Sergei Lavrov
Istodobno, Rusija predlaže novi sporazum o sigurnosnoj arhitekturi u Evropi, ali odbija prisutnost međunarodnih promatača u području Gruzije. Njima mandat ističe u utorak i pitanje je što se može događati bez prisutnosti međunarodne zajednice. Toga se najviše plaši Tbilisi.

Ruski ministar vanjskih poslova Segei Lavrov, s druge strane, ponavlja stav Moskve, Zapad mora shvatiti novi realitet na Kavkazu, i priznati dvije gruzijske separatističke regije.

Moskva sa Zapadom igra toplo- hladno. No, teško da bi u toj igri mogla dobiti ono što želi, jer priznanje separatističkih regija nije realno.

Ipak, Moskva bi mogla ponovno pokušati invaziju na Gruziju. Govoreći za ruski servis našeg radija, ekonomist Anderi Illarionov, svojedobno savjetnik Vladimira Putina, kaže kako ruski mediji uvelike pišu da je Gruzija moguća teroristička prijetnja, te tvrde da se nedavni teroristički napadi u Rusiji mogu dovesti u vezu s Gruzijom.

Rusko gruzisjki odnosi bili su tema i ministarskog sastanka Organizacije za sigursnot i surdanju u Evropi koja je održana ovoga vikenda na Krfu. Promatračima OESS-a mandat je istekao prošli tjedan, ali ni promatrači EU ne mogu preći na teritorij Abkhazije i Južne Osetije. Početkom ovoga mjeseca Rusija je stavila veto na produženje mandata misije UN u Abkhaziji.

Nemirni Kavkaz zabrinjava sve. Sitaucija u toj regiji bez dvojbe će biti jedna od tema moskovskog susreta Obama-Medvedev idućega mjeseca. No, zanimljivo je će Gruziju, ali i Ukrajinu, izmedju 20. i 24., idućega mjeseca posjetiti i američki potpredsjednik Joseph Biden.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG