Dostupni linkovi

Kako Kremlj koristi internet


Kremlj
Kremlj
(The New York Times, priredila Dinka Jurković)

Krajem prošle godine sud je ponovo proglasio krivim Mikhaila Khodorkovskog, ovaj put, osuđen je na još 6 godina zatvora.

Samo nekoliko sati prije nego što je sudija stigao u sudnicu da saopći odluku, Khodorkovsky je već bio napadnut u virtualnom svijetu interneta.

Ali, napad je bio sofisticiran. Web stranica osuđenog nije cenzurirana iako je ona jedna od glavnih izvora vijesti o suđenju za mnoge Ruse. Cenzura bi bila suviše gruba mjera koja vrlo često izaziva proteste iz inozemstva.

Čovjek prosvjeduje sa fotografijom Mikhaila Khodorkovskog, 31. prosinac 2010.
Zato je korištena tehnologija koja se zove “servis odbijanja”. Tako su posjetioci koji su pokušali otvoriti stranicu Mikhaila Khodorkovskog dobijali poruke da stranica koju traže “ne može biti nađena.”

Ova vrsta tehnologije je sve popularnija među onima koji žele da spriječe širenje informacija. Slični su napadi zabilježeni i u slučaju Wikileaks.

Problem je utoliko ozbiljniji što je gotovo nemoguće ući u trag “napadačima”.U tehnološkom svijetu također nije lako razlikovati digitalni napad na neku stranicu od velikog broja posjeta u jednom istom trenutku.

U prošlosti su takozvana zatvorena društva gradila internetske “zidove” spriječavajući svojim građanima da otvaraju pojedine internetske stranice. U tom smislu je posebno kreativna Kina, slijede je Tunis i Saudijska Arabija.

Ali, model koji su Rusi prakticirali u slučaju Khodorkovsky ukazuje kako će se to “ratno” tržište kontrole interneta razvijati u budućnosti.

Po tom modelu, koji eksperti zovu “društvena kontrola”, direktna cenzura nije potrebna. Čitava vojska provladinih aktivista preuizima zadatak u svoje ruke te organizirano napada web stranice koje im se ne dopadaju, pretvaraju ih u nedostupne stranice čak i u zemljama gdje se takva vrsta kontrole interneta uopće ne prakticira.

Kina preuzima taktiku Rusije


U Rusiji je većina servera pod kontrolom vlade ili privatnika koji podržavaju vladu. Oni su vrlo aktivni u blokiranju stranica ili blogova koji prelaze liniju kritike utvrđene od strane vlade.

Kremlj koristi internet i u propagiranju svog rada. Tako je premijer Vladimir Putin naredio da se instaliraju web kamere koje bi uživo pratile gradnju stanova za građane koji su izgubili kuće za vrijeme prošlogodišnjih požara.
Internet stranica na ruskom prijavljuje grešku - ilustrativna forografija

Reklo bi se hvale vrijedno, ali žrtve koje su izgubile domove nisu imale kompjutera da prate gradnju zgrada sa svojim stanovima!

Mnoge vlade u svijetu nisu registrirale ovakvu zloupotrebu interneta jer su njihove službe navikle da reagiraju na klasičnu cenzuru direktnog tipa, koja je najčešće prakticirana u Kini.

I Kina, naravno, tiho preuzima taktiku Moskve. To se vidjelo nedavno u slučaju dodjele Nobelove nagrade zatvorenom kineskom disidentu Liu Xiabaou. Tada je stranica norveškog Nobelovog komiteta bila napadnuta od strane hakera iz Kine.

Mnogi vladini službenici u Kini posjećuju ovih dana seminare na kojima treniraju kako da kontroliraju internet umjesto da ga cenzuriraju.

Akcije SAD-a su do sada limitirane. Uglavnom se pokušava smanjiti šteta i nema načina, osim političkih izjava, da se hakerski napadi spriječe.

Prošle je godine Hilarry Clinton, američka državna tajnica, objavila je, da je njihova politika podržavanja slobode na internetskim stranicama.

Ali, čak se i Washington ne može pohvaliti besprijekornom prošlošću u svom ponašanju. Naime, kompanija CISCO koja je odigrala ključnu ulogu u pomaganju Kini da izgradi odbrambeni internetski zid je od State Departmenta dobila nagradu za inovaciju!

Ako se želi uspješno spriječiti takozvana “društvena kontrola” interneta, kojom u stvari vlade spriječavaju slobodan protok informacija, rješenje nije u tehnologiji nego u sferi politike.

Ali, nema realnih činjenica koje bi u toj oblasti unijele malo optimizma.
XS
SM
MD
LG