Dostupni linkovi

Rusko-gruzijski rat: Tbilisi vodi politiku “konstruktivnog unilateralizma”


Mladi iz grada Gori napravili su "živi zid", noseći transparente na dvogodišnjicu rusko gruzijskog rata, 11. avgust 2010

Ahto Lobjakis (priredila Ljudmila Cvetković)

Na dvogodišnjicu rusko – gruzijskog rata članice EU imaju samo polazište zajedničke politike oko otcepljenih gruzijskih regiona slažući se da separatističke vlasti ne smeju biti priznate i da Gruzija mora da “sarađuje” sa svojim stanovništvom. Šta ovo drugo znači, naročito u praksi, ostaje da se nagađa.

Na drugu godišnjicu rusko – gruzijskog rata ambasador Hansjorg Haber, šef posmatračke misije EU u Gruziji pohvalio je Tbilisi za politiku “konstruktivnog unilateralizma”.

On je kao primer toga naveo Memorandum o razumevanju između evropske posmatračke misije i Gruzije iz prošle godine kojim je unilateralno ograničeno razmeštanje gruzijskih trupa u blizini Abhazije i Južne Osetije čime se otišlo dalje od mirovnog sporazuma iz avgusta 2008. godine kojim je okončan rat.
Gori, Gruzija avgust 2010


Haber kaže da na nažalost to nije bilo moguće da se učini sa Rusijom koja onemogućava pristup evropskoj posmatračkoj misiji u Abaziji i Južnoj Osetiji.

Pristup Tbilisija ovim regionima je kontroverzan. Zato što postoje tri različita dokumenta koja regulišu politiku. Tako, na primer, po Zakonu o okupiranim teritorijama iz 2008. zabranjuje se bilo kakav kontakt sa separatističkim regijama, mada se u kasnijim dokumentima to relativizuje.

Tbilisi i dalje želi da ima kontrolu nad međuanrodnim projektima rekonstrukcije u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Mnogi u EU smatraju da je takva beskompromisnot Gruzije beskorisna jer onemogućava izgradnju poverenja sa separatističkim regijama.

Problem predstavlja i podela u samoj EU oko ovog pitanja. 27 članica samo se slažu oko zajedničke politike u samo najopštijim crtama da se ne priznaju separatisticke vlasti i da se Gruzija mora angažovati sa stanovništvom u ovim regijama.

Problem je i što se ambasador Haber, koji je Nemac, i specijalni izaslanik EU Pjer Mirel, koji je Francuz, ne slažu u mnogim pitanjima.

Šef Misije EU ističe da će se misija najverovatije produžiti i posle septembra 2011. godine, ali podseća Tbilisi da Evropska unija može da pomogne samo u omogućavanju ambijenta u kome će sve strane u sukobu težiti u pronalaženju rešenja.
XS
SM
MD
LG