Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bruxelles i Moskva spremni rješavati ključna pitanja


Sa samita EU - Rusija, 01. lipanj 2010.
Ahto Lobjakas (Priredila: Mirjana Rakela)

Dvadeset peti samit EU - Rusija završio je u utorak u Rostovu na Donu u vrlo prijateljskom ambijentu. Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy ga je opisao kao „izuzetan“. Sve je na samitu bilo režirano da bi se izbjegle kontroverze u odnosima Bruxellesa i Moskve, a pokazalo da postoji nova klima realizma i spremnosti obiju strana da nastave rješavati ključna pitanja.

Prvi put nakon više od dva desetljeća odnosi se mogu opisati kao zadovoljavajući. Obje strane nisu odustale od svojih pozicija, ali su naučile da izostanak napretka u odnosima zamijene održavanjem dijaloga živim i to po svaku cijenu.

U tom smislu možda je EU u prednosti, jer Bruxelles nije morao odustati od svojih stavova. To se prvenstveno odnosi na liberalizaciju viza za građane Rusije na čemu Moskva inzistira od 2003., tražeći „mapu puta“ za liberalizaciju.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev na konferenciji za novinare nakon završetka samita bio je prilično optimističan naglašavajući da razlike koje postoje među 27-oricom oko liberalizacije viznog režima nisu vezane uz strahovanja da bi to moglo biti uzrokom sigurnosnih problema, već uz prošlost nekih od članica EU.

Što se tiče Rusije, ona je spremna već sutra ukinuti vize za građane EU.

"Vodič" za ukidanje viza

Dmitry Medvedev, Jose Manuel Barroso i Herman Van Rompuy, 01. lipanj 2010.
Izostanak gnjeva, neuobičajen za ruske lidere, možda je dio diplomatskih napora EU koja je uspjela uvjeriti Ruse da od daljnje konfrontacije neće biti nikakve koristi.

Vizna liberalizacija i dalje ostaje cilj kojem stremi EU, ali njegovo ostvarenje ovisi o samoj Rusiji, koliko će ona ispuniti tehničke preduvjete kako bi iskorijenila korupciju i kriminal i kako se dokumenti ruskih građana ne bi mogli krivotvoriti i zloupotrebljvati.

Zato je u posebnom saopćenju EU kazala da će EU i dalje raditi na pripremi zajedničkih koraka potrebnih za liberalizaciju viza. Jednom riječi, Rusija možda nije dobila političke signale kakve je očekivala, ali je dobila uvjeravanja da će se napraviti jedna vrsta „vodiča“ koje Rusije mora ispuniti kako bi se stiglo do ukidanja viza.

Zanimljivo je da je čak i Njemačka, bliski ruski saveznik, nije oduševljena mogućnošću da milijuni Rusa iskoriste mogućnost putovanja bez viza. Očito je da je strah od mogućih terorističkih napada bio daleko veći od bilo kakve političke koriste od poboljšanja odnosa sa Kremljom.

EU je sa samita otišla zadovoljna. Nije zaobiđeno ni pitanje ljudskih prava, posebno napada za aktiviste za ljudska prava i novinare u Rusiji zbog kojih je Unija vrlo zabrinuta, te pitanje Čečenije i drugih dijelova Sjevernog Kavkaza, rekao je Van Rompuy, ali nije želio detaljnije obrazlagati kakav je ishod razgovora.

Dviju strane u utorak su potpisale deklaraciju o uspostavljanju „ Partnerstva za modernizaciju“. Ne radi se o resetiranju odnosa kao s Washingtonom, već o namjeri da se u 21. stoljeću međusobni odnosi temelje na suradnji na svim razinama, od ekonomskih to tehnoloških, uključujući poštovanje civilnog društva i demokratskih vrijednosti.
XS
SM
MD
LG