Dostupni linkovi

Zatvor penzionerki u Rusiji zbog posta o gubicima ruske vojske u Ukrajini


Ruskinja Jevgenija Majboroda
Ruskinja Jevgenija Majboroda

Penzionerka stara 72 godine osuđena je na pet i po godina zatvora zbog navodnog posta na društvenim mrežama o vojnim žrtvama Rusije u Ukrajini, saopštile su u ponedeljak grupe za ljudska prava.

Jevgenija Majboroda, iz Rostovske oblasti na jugu Rusije, procesuirana je po zakonu koji zabranjuje namerno širenje "lažnih informacija" o ruskoj vojsci, saopštila je grupa za ljudska prava OVD-Info.

Majboroda je priznala krivicu, ali je negirala da je motivisana "političkom mržnjom", kako su tužioci naveli.

Ona je objavila dva posta na svojoj stranici na mreži VK, jedan "emotivni video" o sukobu, a drugi o broju poginulih vojnika, saopštila je pravna grupa Setevje svobodi.

Ta grupa je navela da je Majboroda osećala da mora da podeli postove pošto je njen brat ostao zarobljen ispod ruševina zgrade "srušene granatama" u ukrajinskom gradu Dnjepru.

Portparol gradskog suda Šahti u Rostovu u izjavi za AFP je potvrdio osuđujuću presudu za Majborodu i rekao da je optužena za ilegalni sadržaj na njenom VK nalogu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Na VK stranici Majborode nalazi se mnogo antiratnih postova, uključujući i one u kojima se ruske vlasti porede s rukovodstvom nacističke Nemačke, preneo je Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Majboroda je u proleće 2023. proglašena krivom za prikazivanje kukastog krsta na VK i tri dana je bila u pritvoru.

U januaru 2023. kažnjena je sa 40.000 rubalja (oko 410 evra) po članu zakona o diskreditaciji ruske vojske na VK. Penzionerka je na sudskom saslušanju rekla da se ne slaže s delovanjem ruske vojske i Kremlja prema Ukrajini i negativno je ocenila aktivnosti i lične kvalitete ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruske vlasti su proglasile nezakonitim kritike vojske ubrzo pošto su pokrenule ofanzivu na Ukrajinu u februaru 2022. Hiljade protivnika rata je cenzurisano, zatvoreno ili prognano.

Šezdesetjednogodišnji bolesni penzioner koji je kritikovao sukob ovog meseca je osuđen na više od osam godina zatvora zbog neprijateljske izdaje, što je optužbu koju on negirao.

Prema procenama OVD-Info, u Rusiji su pokrenuti slučajevi protiv najmanje 830 ljudi zbog njihovog antiratnog stava, uključujući najmanje 250 po članu o "lažnim informacijama" o ruskoj vojsci.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG