Dostupni linkovi

Antiratna aktivistica poslana u istražni zatvor jer je 'diskreditirala' rusku vojsku


Daria Kozireva na saslušanju u Sankt Peterburgu, 27. februara 2024.
Daria Kozireva na saslušanju u Sankt Peterburgu, 27. februara 2024.

Sud u Sankt Peterburgu poslao je 18-godišnju aktivisticu u istražni zatvor pod optužbom da je ponovno diskreditirala rusku vojsku uključenu u invaziju na Ukrajinu.

Saslušanje Darie Kozireve održano je iza zatvorenih vrata jer su istražitelji rekli da bi materijali slučaja mogli sadržavati povjerljive podatke.

Ona je uhapšena 24. februara, na dan druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, nakon što je na spomenik istaknutog ukrajinskog književnika Tarasa Ševčenka zalijepila plakat s odlomkom njegove poznate pjesme Moj Zavjet.

Plakat je bio jako zalijepljen na površinu spomenika da ga policija nije mogla ukloniti, pa ga je morala prekriti crnom kesom.

Kozireva je prvobitno prošlog januara optužena za vandalizam nakon što je u decembru 2022. ostavila komentar na umjetničku instalaciju koja simbolizira "prijateljstvo" između Sankt Peterburga i ukrajinskog grada Mariupolja, koji je uništen u ruskom bombardiranju tokom invazije.

Istraga tog slučaja i dalje se vodi.

Osamnaestog decembra 2022., manje od sedam dana nakon inauguracije instalacije na Dvorskom trgu u Sankt Peterburgu, riječi "Ubice, sami ste je bombardirali do ruševina" pojavile su se na istoj.

Kozireva je prošlog mjeseca izbačena s Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu nakon što je proglašena krivom za diskreditiranje ruskih Oružanih snaga te joj je prošlog decembra naloženo da plati kaznu od 30.000 rubalja (320 dolara).

Optužba je proizašla iz njezinih online objava u 2022. u kojima kritizira ruske zakone o diskreditaciji ruskih Oružanih snaga, uvedenih nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG