Dostupni linkovi

Sindikat novinara Rusije traži mere protiv Jutjuba


Sindikat novinara Rusije u četvrtak je optužio Jutjub za "cenzuru" i pozvao na kaznene mere, jer se strahuje da bi američka kompanija možda bila sledeća na redu za zabranu u Rusiji.

„Pristrasna moderacija i otvorena cenzura digitalnih platformi moraju imati posledice u skladu sa normama ruskog zakona“, rekao je predsednik Sindikata novinara Rusije Vladimir Solovjev, a citirala je novinska agencija Interfaks.

„Pozivamo ruske vlasti da reaguju na situaciju i da preduzmu odgovarajuće mere protiv Gugla i servisa za video hosting Jutjub“, rekao je on.

Prema rečima Solovjeva, sindikat će podneti relevantan zahtev ruskim tužiocima, ministarstvu spoljnih poslova i državnom regulatoru za medije Roskomnadzoru.

Ranije istog dana je najveća ruska medijska holding kompanija i podružnica državnog energetskog giganta Gazproma kritikovala Jutjub zbog uklanjanja dva njihgova kanala -- TNT i NTV -- sa platforme.

„Odluka Jutjuba da ih blokira milionima pretplatnika je bila apsolutno iznenađenje“, saopštio je Gazprom-Medija na Telegramu, nazvavši postupke Jutjuba „politički pristrasnim i narušavajući interese naših gledalaca“.

Državna medijska grupa „Rossiya Segodnya“ saopštila je da je njena novinska agencija Sputnjik, kojoj je zabranjeno emitovanje programa u Evropskoj uniji, takođe uklonjena sa Jutjuba.

„Svi resursi Sputnjika na 32 jezika su nedostupni, Jutjub ih je samo blokirao“, rekla je portparolka grupe Ana Starikova, a prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski regulatori su prošle nedelje optužili američkog tehnološkog giganta Gugl i njegovu video podružnicu Jutjub za „terorističke“ aktivnosti.

Rusija je već blokirala pristup drugim globalnim tehnološkim gigantima, uključujući Fejsbuk, Tviter i Instagram, kao i nekoliko nezavisnih medija.

Kremlj je takođe proglasio Metu, matičnu kompaniju Fejsbuka i Instagrama, krivom za "ekstremističke aktivnosti".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG