Dostupni linkovi

Rusija kritizirala Inzkov izvještaj o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a


Visoki predstavnik Valentin Inzko tokom sastanka Vijeća sigurnosti 2015.
Visoki predstavnik Valentin Inzko tokom sastanka Vijeća sigurnosti 2015.

Rusija je kritizirala izvještaj koji je visoki predstavnik Velantin Inzko predstavio u utorak 4. maja u Vijeću sigurnosti UN-a. Predstavnica Rusije Anna Evstigneeva kazala je da Inzkov izvještaj nije izbalansiran i ne odražava pravu situaciju u BiH.

Ona je dodala da je visoki predstavnik informacije vadio iz konteksta, te da zabrinjava trend njegovog povećanog miješanja u pitanja na terenu.

“Preporučujemo Inzku da se suzdrži od širokog interpretiranja njegovog mandata, pogotovo na polju euroatlantskih integracija i saradnji BiH, NATO-a i EU”, navela je.

Dodala je da je Inzko predstavio svoju verziju događaja, te je od njega zatražila da se prestane ponašati kao da je iznad zakona. Također je predložila da Vijeće sigurnosti pročita izvještaj koji je sačinila Republika Srpska.

„Situacija u BiH je stabilna, nije prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Ne podliježemo panici koju vještački diže visoki predstavnik", kazala je Evstigneeva, te ustvrdila da pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmjeni Ustav i da se ukinu entiteti.

S druge strane, ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield istakala je kako entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države.

Dodala je da stav Sjedinjenih Država o BiH nije promijenjen, te da Washington našu zemlju doživljava kao jedinstvenu i okrenutu euroatlantskim integracijama.

Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom", istaknula ja.

Dodala je da je jedan od prioriteta BiH borba protiv korupcije.

"Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentirane mlade ljude koji idu u zemlje gdje imaju veće šanse", kazala je, između ostalog, Thomas-Greenfield.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio 59. izvještaj o situaciji u BiH za period od 16. oktobra prošle do 15. aprila ove godine.

Nedavne izjave Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojim dovodi u pitanje temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma, OHR-a, odluke prethodnih visokih predstavnika i imenovanje novog visokog predstavnika, kao i suverenitet i teritorijalni integritet BiH, razlozi su za zabrinutost, naveo je Inzko.

Inzko se također osvrnuo na nedavno usvojene zaključke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se poziva na ukidanje vojne komponente međunarodne misije u BiH.

„Najviše najviše zabrinjava što NSRS poziva lokalne političke aktere da se uključe u rasprave o budućnosti BiH i upozorava da bi, ukoliko se to pitanje uskoro nađe na dnevnom redu, trebali početi razgovori o mirnom razlazu“, naveo je Inzko.

Inzko je dodao kako se ovakvi stavovi mogu protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje.

XS
SM
MD
LG