Dostupni linkovi

Dodik ponovno govorio o mirnom razlazu u BiH


Dodik na sarajevskom aerodromu tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mart, 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je u ponedjeljak, 3. maja, da da u BiH nema nikakvog kohezivnog elementa koji bi mogao okupiti konstitutivne narode, te ocijenio da će "doći vrijeme mirnog razlaza".

Komentirajući situaciju u vezi s neslužbenim diplomatskim dokumentom, navodno upućenim iz Slovenije u Brisel, Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non-paper.

"Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima", dodao je on.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulirati svoju platformu za pregovore s Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome šta i kako raditi u BiH, "naravno bez stranaca", kazao je Dodik.

Dodik je još jednom rekao da "su stranci ovdje dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment".

Govoreći o najavi ujedinjenih opozicionih blokova u dva bh. entiteta FBiH i RS-u, Dodik je i za to kazao da to "nije pamet opozicije, već stranaca".

Tokom konferencije za medije Dodik je pomenuo i da da će se u utorak, 4. maja, sresti s europskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem, koji sutra dolazi u posjetu BiH, te razgovarati i o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde eura podrške investicijama zemljama zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG