Dostupni linkovi

Moskva odbacila tvrdnje Londona da nastoje da sruše ukrajinsku vladu


Kremlj, Moskva, januar 2022.
Kremlj, Moskva, januar 2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje Velike Britanije da Rusija nastoji da zameni ukrajinsku vladu promoskovskom administracijom i da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevgenija Murajeva razmatra kao potencijalnog kandidata.

"Dezinformacija koju je pustilo britansko Ministarstvo spoljnih poslova dokaz je da su članice NATO predvođene anglosaksoncima te koje podižu tenzije po pitanju Ukrajine. Pozivamo britansko ministarstvo da prestane sa provokativnim aktivnostima i zaustavi širenje besmislica", navelo je u nedelju, 23. januara, Ministarstvo spoljnih poslova na društvenoj mreži Twitter.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije imenovalo je još nekoliko ukrajinskih političara za koje navode da su povezani sa ruskim obaveštajnim službama, uz Murajeva, lidera male proruske stranke Naši, koja trenutno nema poslanike u ukrajinskom parlamentu.

Kako navodi BBC, Murajev je vlasnik medija a mesto u ukrajinskom Parlamentu je izgubio 2019. godine, kada njegova stranka nije uspela na izborima da pređe cenzus od pet odsto.

Odgovarajući na tvrdnje Velike Britanije da je potencijalni kandidat Kremlja, za The Observer je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova "deluje zbunjeno".

"Nije previše logično. Meni je zabranjen ulazak u Rusiju. Ne samo to, nego je i novac kompanije mog oca u toj zemlji konfiskovan", rekao je Murajev.

Hoće li Britanija slati vojsku u Ukrajinu?

Zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab (Dominic Raab) rekao je da postoji "veoma ozbiljan rizik" od još jedne invazije, ali da će za to uslediti "teške ekonomske posledice", uključujući sankcije, ako Rusija preduzme taj korak.

Međutim, on je za program BBC-a "Sunday Morning" rekao da je "izuzetno malo verovatno" da će britanske trupe biti poslane da brane Ukrajinu, dodajući da ta zemlja nije saveznik u NATO.

Upitan da li bi pretnja sankcijama bila dovoljna da odvrati Rusiju od invazije, Rab je rekao da bi predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo da bude zabrinut zbog mogućnosti „zaglavljivanja u Ukrajini“ i da bi mogao da završi „sa drugom Čečenijom“, gde su sukobi trajali nekoliko godina tokom devedesetih, podseća BBC.

On je dodao da Rusija „treba da živi u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava i da invazija na drugu zemlju“ nije jedna od njih.

Vlada Velike Britanije je tvrdnju o potencijalnom kandidatu Kremlja iznela na osnovu obaveštajne procene, bez pružanja dokaza koji bi to potkrepili, podseća agencija Asošijejted pres (AP).

Ove optužbe dolaze u trenutku zaoštrenih odnosa Rusije i zapadnih zemalja zbog nagomilavanja ruske vojske na ukrajinskoj granici i moguće invazije.

Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom sa namerom da izvede napad na tu zemlju.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapad kaže da je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG