Dostupni linkovi

Sajber napad u Ukrajini posle neuspešnih pregovora Zapada i Rusije


Poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom koju su hakeri ostavili na sajtovima ukrajinske vlade, 14. januar 2022.

Posle neuspeha pregovora SAD i zapadnih saveznika s Rusijom prošle nedelje u cilju smirivanja tenzija oko Ukrajine, vlada te zemlje je pretrpela veliki sajber napad, dok stižu upozorenja da bi mogao da usledi još destruktivniji napad, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Sajber napad u Ukrajini posle neuspešnih pregovora Zapada i Rusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:16 0:00
Direktan link

'Strahujte se i očekujte gore'

Ukrajina je u petak, 14. januara pogođena "masovnim" sajber napadom, pošto su bezbednosni razgovori između Moskve i Vašingtona i njenih saveznika ove nedelje završili u pat poziciji, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Sajtovi više odeljenja ukrajinske vlade bili su oboreni, uz poruku hakera: "Ukrajinci! … Sve informacije o vama su postale javne. Strahujte se i očekujte gore. To su vaša prošlost, sadašnjost i budućnost."

U poruci su precrtana ukrajinska zastava i mapa, a pominju se Ukrajinska ustanička armija koja se borila protiv Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata, kao i "istorijska teritorija".

Ukrajina je više puta bila na udaru sajber napada od 2014. kada je Moskva anektirala Krim i pokrenula rat u regionu Donbas na istoku Ukrajine, ukazuje Gardijan.

Prema zvaničnim ukrajinskim podacima, u prvih 10 meseci 2021. bilo je oko 288.000 sajber napada, a 397.000 u 2020. godini

Napadi su takođe bili usmereni na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini, dodaje list, navodeći da su u zimu 2015. hakeri, za koje se sumnja da su iz Rusije, uništili delove električne mreže u zemlji, što je dovelo do toga da je skoro četvrt miliona Ukrajinaca izgubilo struju i grejanje. Napad je ponovljen 2016.

Hakeri, za koje se takođe sumnja da su iz Rusije, 2017. su pustili virus NotPetja, koji je izazvao haos u ukrajinskim bankama, medijima i vodećim kompanijama.

Upozorenje Vašingtona

Nakon što su prošlonedeljni diplomatski napori između SAD i Rusije posrnuli Vašington je optužio Moskvu da planira tajne operacije, uključujući sabotažu, na istoku Ukrajine kako bi napravila "izgovor za invaziju", ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Posle napetih pregovora između SAD, NATO-a i saveznika s jedne strane i Rusije s druge, s nadom Zapada da će, kako piše britanski list, pregovori odvratiti ruskog predsednika Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu, visoki ruski zvaničnici su poručili da su pregovori u "ćorsokaku".

Upozorenje iz Vašingtona o "aktivnostima sabotaže" i "informacionim operacijama" s ciljem da se optuži "Ukrajina da priprema skorašnji napad na ruske snage", usledilo je dok se vlada Ukrajine borila s "masovnim sajber napadom" koji je oborio oko 70 vladinih internet stranica.

Ukrajinski zvaničnici su, kako navodi Fajnenšl tajms, nedavno upozorili da će sajber napadi i drugi napori da se destabilizuje zemlja biti uvod u dalju agresiju.

Američka ambasadorka u NATO-u Džulijen Smit (Julianne Smith) rekla je da bi dokazi o ruskom sajber napadu "sigurno" biti klasifikovani kao primer nove agresije na Ukrajinu, koja bi mogla da pokrene sankcije Zapada Moskvi.

Visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik rekao je za Rojters (Reuters) da Kijev veruje da je hakerska grupa povezana s beloruskim obaveštajnim službama izvela sajber napad u kojem je korišćen malver sličan onom koji koristi grupa povezana s ruskim obaveštajnim službama.

Zamenik sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Serhij Demedjuk rekao je da Ukrajina za napad u petak krivi grupu poznatu kao UNC1151, ali i da smatra da je to bila maska za još destruktivnije akcije iza kulisa.

On je rekao da je UNC1151 grupa za sajber špijunažu koja je povezana s beloruskim specijalnim službama, dodajući da ima istoriju napada na Litvaniju, Letoniju, Poljsku i Ukrajinu i da je širila narative u kojima se osuđuje prisustvo NATO u Evropi.

Upozorenje Majkrosofta

Američka tehnološka kompanija Majkrosoft (Microsoft) upozorila je u subotu, 15. januara, da je otkrila veoma destruktivan oblik malvera u desetinama vladinih i privatnih računarskih mreža u Ukrajini koji je izgleda spreman da ga pokrene zasad nepoznati akter, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Kompanija je navela da su otprilike u isto vreme kada su vladine službe u Ukrajini otkrile da su oštećene njihove internet stranice, istražitelji koji nadgledaju Majkrosoftove globalne mreže otkrili kod malvera koji je, kako navodi list, izgleda postavljen u vreme kada su ruske diplomate proglasile da su razgovori sa SAD i NATO zapali u ćorsokak.

Ukrajinski zvaničnici za napad na internet stranice optužili su grupu iz Belorusije, ali kažu i da sumnjaju na umešanost Rusije, ističe Njujork tajms, dodajući da nije jasno da li je hakerski napad na sajtove ukrajinske vlade povezan s daleko destruktivnijim kodom za koji je Majkrosoft kaže da ga je otkrio. Kompanija navodi da još ne može da identifikuje grupu koja stoji iza upada, ali da se ne čini da je to napadač kojeg su njegovi istražitelji ranije primetili.

Kod malvera, kako su opisali istražitelji kompanije, treba da izgleda kao ransomver (ucenjivački softver), ali nema infrastrukture za prihvatanje novca, što navodi istražitelje na zaključak da je cilj nanošenje maksimalne štete, a ne prikupljanje para.

Moguće je, ukazuje američki list, da se destruktivni softver nije previše proširio i da će Majkrosoftovo otkriće otežati metastaziranje napada, ali je takođe moguće da će napadači pokrenuti malver i pokušati da unište što više računara i mreža.

Tenzije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina

Sajber napad na sajtove ukrajinske vlade je incident niskog nivoa, ali i simboličan pošto dolazi na kraju nedelje mahnite diplomatije u koju je pored SAD, NATO i Rusije bila uključena i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) – sve u cilju pokušaja deeskalacije tenzija na ukrajinskoj granici, ističe CNN.

Predstavnici SAD i Rusije su počeli razgovore s visokim ulozima koji imaju za cilj da spreče rat, dok Rusija nastavila da gomila trupe blizu ukrajinske granice usred spora oko aktivnosti NATO-a u istočnoj Evropi i mogućnosti da se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom savezu.

Tenzije između Ukrajine i Rusije su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina, ocenjuje američka televizija i ukazuje da jačanje ruske vojske blizu granice podstiče strahove da bi Moskva mogla da pokrene invaziju u narednim nedeljama ili mesecima.

Kremlj negira da planira napad i tvrdi da podrška NATO-a Ukrajini – uključujući povećane isporuke oružja i vojnu obuku – predstavlja sve veću pretnju zapadu Rusije.

Ruski zvaničnici su nagovestili da su spremni da napuste razgovore zbog odbijanja SAD i NATO-a da odgovore na ključne zahteve Moskve – da daju garancije da Ukrajini nikada neće biti dozvoljeno da uđe u NATO-u i da alijansa odustane od širenja u istočnoj Evropi.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG