Dostupni linkovi

Rusija razgovara sa Kazahstanom i Uzbekistanom o uniji u snabdevanju gasom


Kineski radnik na gasovodu koji iz Turkmenistana kroz Kazahstan doprema gas u Kinu
Kineski radnik na gasovodu koji iz Turkmenistana kroz Kazahstan doprema gas u Kinu

Rusija razgovara o mogućoj „uniji“ u vezi gasa sa Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi podržala isporuke između tri zemlje i drugih kupaca energije, uključujući Kinu, rekli su u utorak, 29. novembra visoki ruski zvaničnici.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak, koji je pomenuo isporuke u Kinu, nije izneo detalje o planu, navodi agencija Rojters.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se tek treba razgovarati o detaljima sporazuma, ali da je ključna ideja koordinacija planova snabdevanja.

On je naveo primer severnog Kazahstana koji uvozi gas iz Rusije i gde vlada razmatra izgradnju gasovoda za snabdevanje regiona kazahstanskim gasom.

Rusija, u isto vreme, povećava proizvodnju u obližnjem istočnom Sibiru, rekao je on, nagoveštavajući da bi Kazahstan mogao da izbegne trošenje „desetine milijardi dolara“ na gasovode obavezivanjem na ruski uvoz.

Portparol kazahstanskog predsednika Kasima Žomarta Tokajeva rekao je u utorak da je ruski predsednik Vladimir Putin predložio takvu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak, ali nije naveo detalje.

Dok je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Dve zemlje su povezane gasovodom sa Rusijom, a odvojeni gasovod ukršta obe na putu ka Kini.

Međutim, oba gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, dok Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne pošiljke ruskog gasa u Kinu ili bilo koju drugu zemlju, navodi agencija Rojters.

Rusija, pogođena sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu i prekida gasovoda Severni tok, želi da poveća prodaju energije i roba u Aziji.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG