Dostupni linkovi

Posljednji dan glasanja o pridruživanju Rusiji u okupiranim dijelovima Ukrajine


Građevinski radnik glasa tokom referenduma o pridruživanju Rusiji u Sevastopolju, na Krimu, 26. septembra 2022.
Građevinski radnik glasa tokom referenduma o pridruživanju Rusiji u Sevastopolju, na Krimu, 26. septembra 2022.

Posljednji od pet dana takozvanih referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji održava se u četiri ukrajinske regije koje su djelimično okupirane od Moskve - glasanje koje Ukrajina, Zapad i Ujedinjeni narodi (UN) odbacuju kao lažno jer su nezakoniti prema međunarodnim zakonima.

Glasanje u oblastima regiona Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožja pod kontrolom Rusije, odvija se usred tvrdnji nekih lokalnih zvaničnika da su biračima prijetili i zastrašivali ih.

Kijev i njegovi saveznici proglasili su glasanje lažnim i rekli da Zapad nikada neće priznati rezultate glasanja koji su u suprotnosti sa Poveljom UN-a. Ukrajina je pozvala na sastanak Vijeća sigurnosti 27. septembra o referendumima.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je takozvano glasanje "lažno" i ništa drugo do "lažni izgovor za pokušaj aneksije dijelova Ukrajine silom".

Lideri koje je postavila Moskva u regionima u kojima se glasa, rekli su da se privremeni rezultati mogu očekivati uveče 27. septembra ili u danima koji slijede.

Ruski poslanici bi tada glasali za formalnu aneksiju četiri teritorije, za koje bi bio potreban Putinov potpis da bi stupilo na snagu.

Izborni zvaničnici nose glasačke kutije od kuće do kuće, u mnogim slučajevima u pratnji naoružanih ruskih trupa.

Zvaničnici su rekli da će stvarna biračka mjesta biti otvorena samo 27. septembra iz sigurnosnih razloga.

Ruske trupe su ovog mjeseca pretrpjele ozbiljne neuspjehe u sukobu, kako na istoku tako i na jugu Ukrajine, što je, kažu posmatrači, nagnalo predsjednika Vladimira Putina da požuri s glasanjem i učvrsti autoritet Moskve tamo.

Bivši ruski oficir izbjegao mobilizaciju: 'Zgrožen sam'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Posmatrači gledaju na ishod glasanja kao unaprijed utvrđen zaključak koji slijedi isti obrazac koji je Moskva primijenila 2014. da pripoji region Krima Ukrajini nakon velikih prozapadnih uličnih demonstracija u kojima je svrgnut predsjednik zemlje naklonjen Kremlju.

Putin je također najavio da Moskva poziva 300.000 rezervista, što je potez koji je izazvao proteste hiljade sposobnih Rusa koji se plaše raspoređivanja u Ukrajinu i koji su pobjegli u susjedne zemlje.

Britanska vlada je 26. septembra uvela sankcije za 92 ruska pojedinca i entiteta zbog različitih uloga u glasanju.

Lažni referendumi koji se održavaju uz puške ne mogu biti slobodni ili pošteni i nikada nećemo priznati njihove rezultate, rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Izvor: AFP, AP, Reuters i dpa
XS
SM
MD
LG