Dostupni linkovi

Kako rijetki Rusi ustaju protiv invazije na Ukrajinu


Baner obješen na mostu u Sankt Peterburgu na kojem piše: "Ne ratu".
Baner obješen na mostu u Sankt Peterburgu na kojem piše: "Ne ratu".

Jedna žena je mirno stajala samo nekoliko metara od ugla Kremlja s papirnim natpisom "Ne ratu". Izdržala je svega nekoliko minuta prije nego što ju je interventna policija odvela do kombija koji je čekao, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Tu je bio i muškarac koji je podigao znak na kojem su bile ispisane zvjezdice na mjestima gdje bi bila slova za riječi "Ne ratu". Također je izdržao samo nekoliko minuta ispred zidina Kremlja prije nego što je priveden.

Ili žena koja je uhapšena nakon što je stajala ispred moskovskog Hrama Hrista Spasitelja držeći znak na kojem je ispisana biblijska Šesta zapovijest: "Ne ubij".

Građanska neposlušnost nikada nije bila jednostavna stvar u Rusiji.

Posljednjih godina opozicione grupe i manje političke stranke uspjele su nagovoriti demonstrante da izađu na ulice, i to ne samo u Moskvi i Sankt Peterburgu. Kad je Kremlj 2018. krenuo u rekonstrukciju nacionalnog penzionog sistema, popriličan broj Rusa izašao je na ulice.

Borac protiv korupcije Aleksej Navaljni i njegov tim dosljedno su izvlačili pristalice na ulicu, hrabro podnoseći policijsko premlaćivanje i druge represivne mjere.

A onda je Navaljni uhapšen i odveden u zatvor, dok je njegov politički pokret slomljen.

Od invazije na Ukrajinu 24. februara, ruske vlasti krenule su korak dalje kako bi izbrisale sve glasove neslaganja, svaki pokušaj građanske neposlušnosti i svaku javnu kritiku ne samo rata, već i vojske i ponašanja vlade.

Ipak, neki Rusi se opiru i pokazuju protivljenje.

OVD-Info, ruska nevladina organizacija koja godinama prati policijska hapšenja, prebrojala je desetine incidenata.

RSE donosi pregled nekih od njih:

Krvava nedjelja

Jevgenija Isajeva, umjetnica i aktivistica iz Sankt Peterburga, obukla je bijelu haljinu i stajala ispred zgrade gradskog vijeća na prometnom Nevskom Prospektu.

Zatim je polila sebe crvenom bojom i platno ispred nje, dok je uzvikivala "srce mi krvari".

Na platnu ispred nje bio je apel prolaznicima da ne podrže rat u Ukrajini.

Njen protest 27. marta trajala je oko sedam minuta prije nego što ju je policija privela.

Lokalna novina Fontanka također je izvijestila da je policija prišla penzionerki koja je stajala u blizini jer je nosila primjerak nezavisnih novina Novaja Gazeta. Nije privođena.

Bez pitanja o vojnicima

Pitanje gdje se razmještaju vojnici - regruti i dobrovoljci, te vojnici po ugovoru – postalo je osjetljivo unutar Rusije, a pripadnici nekih jedinica kažu da im se ne daju nikakve informacije ili da su im čak lagali.

U južnoj ruskoj regiji Karačaj-Čerkesija, šest žena je 20. marta blokiralo saobraćaj preko mosta u udaljenom selu, zahtijevajući od vlasti da dostave informacije o rođacima koji su raspoređeni u Ukrajinu.

Prema izvještajima novinara, demonstranti su tražili informacije o vojnicima po ugovoru koji su poslani u Ukrajinu, nakon čega su prestali da komuniciraju.

Žene su privedene pod optužbom da su održale neovlaštene političke demonstracije.

Prkošenje gardista

Osim redovnih oružanih snaga i sličnih vojnih jedinica, u Ukrajinu su raspoređene i militarizovane civilne jedinice, posebno pripadnici ruske Nacionalne garde.

Ruski gardisti su navodno teško naoružana policija, koja je osnovana 2016. pod vodstvom bivšeg Putinovog tjelohranitelja, a zaduženi su za domaće bezbjednost.
Međutim, neke gardijske jedinice poslane su u Ukrajinu posljednjih sedmica, što je izazvalo reakcije.

Grupi od 12 gardista iz južne regije Krasnodar, koji su u februaru bili raspoređeni na poluostrvu Krim pod ruskom kontrolom, naređeno je da uđu u kopnenu Ukrajinu, ali su to odbili uz obrazloženje da je takvo raspoređivanje nezakonito.

Advokat Mihail Benjaš, rekao je da je grupa otpuštena zbog košenja naredbi, a kasnije se žalio na naredbu o otkazima.

Benjaš je rekao da je nakon što je vijest o otkazima postala javna, primio niz drugih zahtjeva za pomoć od drugih gardista koji su odbili naredbu da se rasporede u Ukrajinu.

Tulski grafiti

U Tuli, gradu južno od Moskve, antiratni grafiti osvanuli su na zidovima zgrada najmanje tri puta od početka rata 24. februara.

Policija je 27. marta uhapsila dvojicu 28-godišnjaka i optužila ih u vezi s grafitom na kojem je pisalo "Zbacite Putina!" i "Stop Putinu!"

OVD-Info je izvijestio da je nekoliko dana ranije uhapšen treći stanovnik Tule, optužen u vezi s drugim antiratnim grafitima na kojima je pisalo: "Rat je rekvijem za zdrav razum".

U međuvremenu, u regiji Ivanovo, sjeveroistočno od Tule, aktivista je također uhapšen zbog antiratnih grafita, iako nije jasno šta je napisao i gdje.

'Izdaja' u učionici

Na pacifičkom ostrvu Sahalinu učiteljica se izjasnila protiv ruske invazije u obraćanju svojim učenicima u Školi br. 6 u lučkom gradu Korsakovu. Marina Dubrova, koja predaje na engleskom jeziku, u komentarima 17. marta rekla je da ne podržava rat.

Učenici su snimili njene izjave; za to su saznale školske vlasti i ona je uhapšena.

Sud ju je kasnije kaznio novčanom kaznom od 30.000 rubalja (350 dolara), prema novousvojenom zakonu prema kojem je krivično djelo iznošenje javnih stavova usmjerenih na diskreditaciju ruskih oružanih snaga. To također uključuje pozivanje na povlačenje oružanih snaga ili zaustavljanje borbi.

Dubrova nije otpuštena, ali je dobila ukor od nadređenih.

Kanal jedan

Čin građanske neposlušnosti koji je vjerovatno najviše odjeknuo dogodio se 14. marta, u glavnom noćnom informativnom programu koji se emituje na državnoj televiziji Kanal jedan, koju gledaju milioni Rusa.

Marina Ovsjanikova, urednica vijesti na kanalu, utrčala je u studio iza voditelja programa Vrijeme, držeći transparent s natpisom "Ne ratu" na engleskom i "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas" na ruskom jeziku. Na donjem dijelu transparenta pisalo je "Rusi protiv rata" na engleskom.

Vikala je na ruskom: "Zaustavite rat. Ne ratu."

Na ekranu je bila vidljiva svega nekoliko sekundi, prije nego što je kanal prešao na drugi izvještaj.

Ubrzo nakon incidenta, Okružni sud Ostankino u Moskvi kaznio je Ovsjanikovu s 30.000 rubalja zbog pokušaja organizovanja nedozvoljenog protesta.

Sud je 25. marta saopštio rekao da bi ona mogla biti kažnjena s novčanom kaznom do 50.000 rubalja (više od 500 dolara) ako bude proglašena krivom za diskreditaciju oružanih snaga, s istom optužbom s kojom se suočila i Dubrova.

Direktor medijske kuće nazvao je Ovsjanikovu izdajicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG