Dostupni linkovi

Kremlj poriče da koristi iranske dronove za napade na Ukrajinu


Dron u zraku iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.
Dron u zraku iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.

Ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da u napadima na Kijev koristi iranske bespilotne letjelice (dron) kamikaze Shahed-136, koje eksplodiraju pri udaru.

Nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama prikazuje dronove s delta krilima slične iranskom modelu koji se upotrebljavao u napadu na ukrajinsku prijestolnicu 17. oktobra.

Upitan je li Rusija koristila iranske donove u napadima na Ukrajinu, glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj nema nikakvih informacija o njihovoj uporabi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom", rekao je. "Sva daljnja pitanja uputite Ministarstvu obrane."

Ministarstvo obrane još nije dalo svoj komentar.

Iran poriče isporuku bespilotnih letjelica Rusiji, a na ostacima najmanje jedne letjelice napisano je na ruskom Geran-2 (Geranium-2).

Američki State Department rekao je da su, prema njegovoj procjeni, iranske bespilotne letjelice korištene u napadu na Kijev rano 17. oktobra.

Glasnogovornica Bijele kuće Karinne Jean-Pierre optužila je Teheran da laže kada je naveo da Rusija ne koristi iranske dronove u Ukrajini.

Čelnici iz cijele Europe rekli su da bi uporaba iranskih bespilotnih letjelica označila ozbiljnu eskalaciju sukoba i trebala pokrenuti nove sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG