Dostupni linkovi

Kijev meta napada ruskih dronova kamikaze


Ruski dron iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.
Ruski dron iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.

Rusija je izvršila napade na Ukrajinu, bombardujući glavni grad Kijev, nečim što se čini da su bespilotne letjelice (dron) kamikaze iranske proizvodnje.

U vazdušni udarima pogođena je ključna infrastrukturu u tri regiona, prekinuvši snabdijevanje strujom u stotinama sela širom zemlje, rekao je premijer Denis Šmigal.

Najmanje osam osoba je ubijeno, četiri u Sumiju i četiri u Kijevu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina je 17. oktobra tražila od Evropske unije dodatne sankcije za Iran nakon posljednjih napada na Kijev iranskim dronovima kamikazama, koje upotrebljava ruska vojska. Teheran negira da Moskvi isporučuje dronove.

Skoro 40 dronova oboreno je noćas i jutros širom zemlje, saopštile su ukrajinske Oružane snage.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da novi napadi neće "slomiti" Ukrajince.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je izvelo "masovni" napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.

Napadi 17. oktobra uslijedili su sedmicu nakon što je talas ruskih projektila usmrtio najmanje 19 ljudi širom Ukrajine u najtežem bombardovanju u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prizori raketnih udara na Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Moskva je izvela napade i 11. oktobra, iako manjeg obima, ciljajući na energetske objekte na zapadu Ukrajine.

Intenzivne borbe zabilježene su tokom vikenda u istočnim regionima Donjecka i Luganska, koji čine Donbas, i u pokrajini Herson na jugu.

Oni čine tri od četiri regiona koje je Rusija zvanično zauzela prošlog mjeseca nakon održavanja, kako je nazvala, referenduma - glasova koje su vlade Kijeva i Zapada proglasile nezakonitim.

"Ključne vruće tačke u Donbasu su (gradovi) Soledar i Bahmut", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju u nedjelju.

Bahmut je od ljeta na meti ruskih snaga. Soledar se nalazi sjeverno od Bahmuta.

Zelenski je takođe rekao da je skoro 65.000 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije Moskve 24. februara, što je brojka koja je daleko veća od zvaničnog izvještaja Rusije od 21. septembra o 5.937 mrtvih.

Britansko Ministarstvo odbrane je u izvještaju 17. oktobra saopštilo da se Rusija suočava sa akutnijim logističkim problemima na jugu nakon oštećenja cestovnog i željezničkog mosta koji povezuje kopnenu Rusiju sa Krimom uzrokovanog eksplozijom 8. oktobra.

XS
SM
MD
LG