Dostupni linkovi

Ruski DJ u zatvoru zbog puštanja pjesme ukrajinskog repera


Čovjek koji je identifikovan kao DJ u kafiću priznao je da ga je gost zamolilo da pusti video ukrajinskog repera (ilustrativna fotografija)

Sud na ukrajinskom Krimu koji je aneksirala Rusija osudio je lokalnog DJ-a na 10 dana zatvora zbog puštanja video klipa pjesme ukrajinskog repera Jarmaka (Oleksandr Yarmak).

Okružni sud Lenjina na Krimu saopštio je 15. avgusta da je ruski državljanin u gradu Ščolkine osuđen na 10 dana zatvora uzbog puštanja klipa pesme "The Wild Field" u lokalnom kafiću.

Za klip se navodi da sadrži "nacističke simbole puka Azov koji je zabranjen u Rusiji".

Čovek koji je identifikovan kao DJ u kafiću priznao je da ga je gost zamolio da pusti video.

Ranije su lokalni mediji prikazali video na kojem je muškarac koji se predstavio kao Dmitrij Gent rekao da je zatražio snimak.

Na drugom snimku medija prikazan je DJ, koji se predstavio kao Jurij Radionov (Yury Radionov), rekavši da nikada nije video snimak i da nije imao pojma o njegovom sadržaju prije nego što ga je pustio na zahtjev kupca.

Stvoren 2014. godine kao bataljon Azov nakon što je Rusija ilegalno anektirala Krim, puk Azov je krajnje desničarska, dobrovoljačka grupa koja je dio ukrajinske Nacionalne garde.

Zagovara ultranacionalističku ideologiju koju je američka policija povezala s neonacističkim ekstremizmom. Ali pristalice ga vide kao patriotski i efikasan segment odbrambenih snaga zemlje, posebno otkako je sveopšta invazija ruskih snaga počela u februaru.

Rusija lažno tvrdi da Ukrajinu kontrolišu nacisti i koristila je tu tvrdnju među svojim opravdanjima za svoju ničim izazvanu invaziju.

Puk Azov se mjesecima borio sa ruskim trupama u gradu Mariupolju na jugu zemlje prije nego što se oko 2.500 boraca predalo sredinom maja.

Vrhovni sud Rusije je 2. avgusta proglasio puk Azov kao "terorističku" organizaciju.

XS
SM
MD
LG