Dostupni linkovi

Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

  • Više od 4.200 evakuisanih na istoku Ukrajine
  • Turska najvjerovatnija lokacija sastanka Putina i Zelenskog
  • Ukrajinci tvrde da su Rusi usmeno prihvatili njihove ključne prijedloge, Krim i dalje sporan
  • Više od 200 uhapšenih na antiratnim protestima u Rusiji
  • Zamjenica ministra odbrane Ukrajine tvrdi da su povratili kompletnu kijevsku regiju
  • Pronađeno 20 beživotnih tijela na ulici, gradonačelnik tvrdi da postoji masovna grobnica sa skoro 300 mrtvih
  • Papa Franjo je rekao da razmišlja o putu za Kijev, i implicitno kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu
  • Telo ukrajinskog fotografa Maksa Levina, koji je nestao sredinom marta, pronađeno u okolini Kijeva
10:42 22.2.2022.

Putinova odluka o priznanju i slanju trupa

Dobro jutro. Otvaramo blog uživo o krizi oko Ukrajine, nakon odluke ruskog predsjednika da prizna samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Sve o odluci Vladimira Putina mogli ste prethodno pratiti detaljno u vijesti

10:43 22.2.2022.

Uslijedila hitna sjednica Vijeća sigurnosti, bez zaključaka

SAD i Velika Britanija zatražile su pred Vijećem sigurnosti UN zajedničko djelovanje nakon odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna seperatističke regije Donjeck i Lugansk i tamo pošalje trupe.

Na hitnom otvorenom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN u utorak rano ujutro po srednjeevropskom vremenu osim diskusije nije bilo predloženih niti usvajanih zaključaka.

10:45 22.2.2022.

Prvi Bidenov potez su sankcije za separatističke regije

Američki predsjednik Joe Bajden je u ponedjeljak potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsjednik priznao samostalnost.

Bidenova naredba zabranjuje američkim državljanima "nove investicije, trgovinu i finansiranje u, iz ili u" separatističke regije Donjeck i Lugansk, koje se nalaze u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, rekla je portparol Bijele kuće Jen Psaki u izjavi.

Naredba takođe daje ovlaštenje za uvođenje sankcija "svakoj osobi koja je odlučna da djeluje u tim područjima Ukrajine", rekla je Psaki.

Ona je dodala da će administracija kasnije "najaviti dodatne mjere vezane za očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije".

"Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu, i bile bi dodatak na njih“, navela je Psaki.

Joe Biden
Joe Biden

10:46 22.2.2022.

Zaharova kaže da je Moskva spremna za razgovore sa Blinkenom

Rusija je kazala da je "spremna" za pregovore sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom koji bi u četvrtak (24. februar) u Ženevi trebalo da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

"Čak i u najtežim vremenima... mi kažemo: spremni smo za pregovore i zbog toga je naš stav ostao isti", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dan nakon što je Moskva priznala proruske ukrajinske separatističke regione.

Ona je dodala da se Rusija uvijek zalaže za diplomatsko rješavanje krize.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG