Dostupni linkovi

Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

  • Više od 4.200 evakuisanih na istoku Ukrajine
  • Turska najvjerovatnija lokacija sastanka Putina i Zelenskog
  • Ukrajinci tvrde da su Rusi usmeno prihvatili njihove ključne prijedloge, Krim i dalje sporan
  • Više od 200 uhapšenih na antiratnim protestima u Rusiji
  • Zamjenica ministra odbrane Ukrajine tvrdi da su povratili kompletnu kijevsku regiju
  • Pronađeno 20 beživotnih tijela na ulici, gradonačelnik tvrdi da postoji masovna grobnica sa skoro 300 mrtvih
  • Papa Franjo je rekao da razmišlja o putu za Kijev, i implicitno kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu
  • Telo ukrajinskog fotografa Maksa Levina, koji je nestao sredinom marta, pronađeno u okolini Kijeva
17:42 2.4.2022.

Papa Franjo kritikovao Putina zbog invazije na Ukrajinu

Papa Franjo je u subotu, 2. aprila rekao da razmišlja o putu za Kijev, i implicitno kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu, rekavši da "moćnik" raspiruje sukobe iz nacionalističkih interesa.

Lider katoličke crkve je ovo rekao novinarima na putu za Maltu, a nakon toga i u govoru u predsjedničkoj palati u Valeti, koji nije ostavio nimalo sumnje o tome na koga misli.

"Sa istoka Evrope, iz zemlje izlaska sunca, raširile su se tamne sjene rata. Mislili smo da su invazije na druge zemlje, divlje borbe na ulicama i nuklearne prijetnje samo mučna sjećanja daleke prošlosti", rekao je papa.

  • Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
16:28 2.4.2022.

Del Ponte poziva na izdavanje naloga za hapšenje Putina

Bivša međunarodna tužiteljka Karla del Ponte (Carla) pozvala je Međunarodni krivični sud (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegovih oružanih operacija u Ukrajini.

"Putin je ratni zločinac", rekla je tužiteljka koja je postala poznata široj javnosti svojim međunarodnim istragama o genocidu u Ruandi i ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Karla del Ponte je za švajcarski list Tan (Le Temps) rekla da je izdavanje međunarodne potjernice neophodno da bi Putin i drugi ruski zvaničnici odgovarali za zločine počinje u Ukrajini od 24. februara kada je počela ruska invazija na tu zemlju.

Prema njenim riječima, izdavanje takve potjernice ne znači da će Putin biti uhapšen, ako ostane u Rusiji, a sigurno hoće.

Tužilaštvo MKS-a sa sjedištem u Hagu otvorilo je 3. marta preliminarnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, nakon što je dobilo podršku više od 40 država članica Suda.

16:02 2.4.2022.

Više od 20 uhapšenih u Moskvi na protestima protiv invazije na Ukrajinu

Policija je uhapsila više od 20 osoba koje su mirno protestovale u centralnom moskovskom parku zbog ofanzive u Ukrajini, javlja AFP.

Hapšenja je bilo i u Sankt Peterburgu na sličnom mitingu u okviru akcije pokrenute na društvenim mrežama.

U Moskvi je protest "na klupama" bio zakazan za 11, nedaleko od Kremlja. Ubrzo nakon toga, policija je počela da hapsi ljude u parku usred sniježne oluje.

"Ne ratu u Ukrajini!", uzvikivala je mlada žena koju je privodila policija, javlja dopisnik AFP.

Aktivisti koji su protiv rata u Ukrajini najavili su na društvenim mrežama slične manifestacije u parkovima širom Rusije, od Vladivostoka do Sočija.

15:13 2.4.2022.

Napadnuti demonstranti u gradu u kojem se nalazi nuklearna elektrana

Ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da su ruske trupe granatirale proukrajinski miting stanovnika Enerhodara, grada na jugu zemlje gde se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi - Zaporožje.

Agencija Energoatom objavila je video na servisu za razmenu poruka Telegram, koji pokazuje eksplozije na trgu gde se okupila gomila.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad zaporoškom nuklearnom elektranom u Enerhodaru 4. marta.

„Jutros su se stanovnici grada okupili na mirnom mitingu podrške Ukrajini. Pevali su himnu i razgovarali jedni sa drugima... kada su Enerhodarci počeli da se razilaze, policijski kombiji su se zaustavili i počeli su da ubacuju meštane u njih. U roku od nekoliko minuta, grad su potresli zvuci eksplozija i masivnog granatiranja. Preplašeni stanovnici počeli su da beže", navodi se u saopštenju koji prenosi BBC.

Prijavljeno je da su četiri osobe povređene.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG