Dostupni linkovi

Ruska raketa ranila devetoro u Ukrajini nedaleko od nuklearne elektrane


Nuklearna elektrana u Nikolajevskoj oblasti, novembar 2015. Ilustrativna fotografija

Ruski projektil pogodio je 20. avgusta stambeni deo grada na jugu Ukrajine nedaleko od nuklearne elektrane, ranivši devet civila i pojačavajući strah od nuklearne nesreće tokom rata u Ukrajini, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Vitalij Kim, guverner Nikolajevske oblasti, napisao je na Telegramu da je među devetoro ranjenih u napadu četvoro dece. U napadu je, kako navodi, oštećeno nekoliko privatnih kuća i petospratnicu u Voznesensku.

Grad je udaljen oko 30 km od Pivdenukrainske nuklearne elektrane, druge po veličini u Ukrajini.

Državni Energoatom, koji upravlja sa sva četiri ukrajinska generatora nuklearne energije, opisao je napad na Voznesensk kao "još jedan akt ruskog nuklearnog terorizma".

"Moguće je da je ova raketa bila usmerena posebno na nuklearnu elektranu Pivdenukrainska, koju je ruska vojska pokušala da povrati početkom marta“, navodi se u saopštenju Energoatoma.

Rusija nije odmah odgovorila na optužbe. Rojters nije mogao odmah da proveri situaciju u Voznesensku i u elektrani.

Ukrajinske vlasti pozvale su Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije da primoraju ruske snage da napuste još jednu nuklearnu elektranu koja je bila okupirana ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG