Dostupni linkovi

Putin pristao na slanje misije IAEA u Zaporožje, saopštio Pariz


Pogled na nuklearnu elektranu u Zaporožju pod kontrolom Rusije, 1. maj 2022.
Pogled na nuklearnu elektranu u Zaporožju pod kontrolom Rusije, 1. maj 2022.

Kancelarija francuskog predsednika Emmanuela Macrona saopštila je da je predsednik Rusije Vladimir Putin pristao na slanje eksperata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da je Macron u telefonskom razgovoru sa Putinom 19. avgusta izrazio zabrinutost zbog bezbednosnih rizika u nuklearnoj elektrani, kao i da su se dvojica lidera dogovorili da nastave razgovore u narednim danima.

Nuklearku u Zaporožju Rusija je zauzela u martu, ubrzo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi više puta je bila na udaru vatre poslednjih nedelja, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane.

Moskva je odbacila međunarodne pozive da demilitarizuje Zaporožje, a Putin je u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom optužio Kijev da granatira nukearnu elektranu i upozorio na "opasnost od katastrofe velikih razmera", navodi se u saopštenju Kremlja posle razgovora.

Prema Kremlju, Macron i Putin su pozvali stručnjake IAEA da pregledaju postrojenje "što je pre moguće" i "procene stvarnu situaciju na terenu".

"Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima IAEA pruži neophodnu pomoć", navodi se u saopštenju.

Ujedinjene nacije su ranije ponudile da pomognu u olakšavanju posete inspektora IAEA Zaporožju, ali Moskva je odbacila ideju da misija putuje preko Kijeva uprkos tome što je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne pristup nuklearnoj centrali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je 18. avgusta, da je sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom dogovorio parametre moguće misije IAEA u Zaporožju.

On je nakon razgovora sa Guterešom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Lvivu rekao da bi moguća poseta IAEA trebalo da bude obavljena "legalno preko teritorije slobodne od okupatora".

On je pozvao Ujedinjene nacije da osiguraju bezbednost zaporoške nuklearne elektrane na jugoistoku Ukrajine usred sve većeg straha od borbi u toj oblasti i razmeštanja ruskih vojnika na toj lokaciji.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je plan za demilitarizaciju zone oko fabrike "neprihvatljivim" rekavši da bi je to učinilo još ranjivijom na napade.

Rusija ne poriče da ima trupe locirane u fabrici, ali je osporila tvrdnje da je granatirala to područje.

Umesto toga, Moskva krivi ukrajinske snage za ispaljivanje artiljerijskih granata u toj oblasti, što zvaničnici u Kijevu negiraju.

XS
SM
MD
LG