Dostupni linkovi

Ukrajinske snage napreduju na jugu, odbijaju ruske napade u Donbasu


Ukrajinski vojnik traži mrtva tijela svojih saboraca ubijenih u nedavno oslobođenom gradu Liman 3. oktobra 2022.
Ukrajinski vojnik traži mrtva tijela svojih saboraca ubijenih u nedavno oslobođenom gradu Liman 3. oktobra 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da trupe njegove zemlje nastavljaju napredovanje protiv ruskih snaga nakon što su oslobodile više gradova u brojnim područjima.

Zelenski nije dao više detalja najavljujući u svom noćnom video obraćanju da je 3. oktobra "nastavljen ofanzivni pokret naše vojske i svih naših branilaca".

Međutim, ukrajinski zvaničnici i lider kojeg je postavila Rusija rekli su da su snage Kijeva nastavile napredovanje na jugu 3. oktobra, ponovo zauzevši nekoliko sela duž strateške rijeke Dnjepar, koja dijeli zemlju.

Južna operativna komanda ukrajinske vojske saopštila je u noćnom ažuriranju da su njene snage na jugu uništile 31 ruski tenk i jedan višecjevni bacač, ne navodeći detalje o tome gdje su se borbe dogodile. Ove informacije nisu nezavisno potvrđene.

"Oslobođeni su novi naseljeni centri u nekoliko regiona. Nastavljaju se žestoke borbe na mnogim područjima fronta", rekao je Zelenski ne precizirajući koja su naselja oslobođena.

Dodao je da "sve više okupatora pokušava pobjeći, sve više gubitaka nosi neprijateljska vojska, a sve je više razumijevanja da je Rusija pogriješila ulaskom u rat protiv Ukrajine".

Dan ranije Zelenski je rekao da su njegove snage preuzele potpunu kontrolu nad strateškim istočnim gradom Liman u regiji Donjeck.

Povratak Limana bio je najznačajniji dobitak ukrajinskih snaga na bojnom polju u poslednjih nekoliko nedelja i uslijedio je nakon kontraofanzive u oblasti Harkiva na sjeveru koja je protjerala ruske trupe i zaprepastila mnoge posmatrače.

Pad Limana bio je i posljednji neuspjeh za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je uslijedio dan nakon što je proglasio nezakonitu aneksiju Donjecka i tri druga ukrajinska regiona koje su već mjesecima dijelom okupirane od strane ruskih snaga.

Kijev i Zapad osudili su deklaraciju o aneksiji kao nezakonitu i lažnu.

Serhiy Cherevatiy, portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da su ukrajinske trupe 3. oktobra krenule u oslobađanje naselja Torske u blizini Limana.

Na jugu, Vladimir Saldo, lider koji je postavila Rusija u okupiranim dijelovima ukrajinske provincije Herson, rekao je ruskoj državnoj televiziji da su ukrajinske trupe ponovo zauzele grad Dudčani duž zapadne obale rijeke Dnjepar.

"Postoje naselja koja su okupirale ukrajinske snage", rekao je Saldo.

Dudčani se nalazi 30-ak kilometara južno od mjesta gdje se nalazio front prije ukrajinskog proboja 3. oktobra, što ukazuje na najbrže napredovanje rata na jugu.

Ruski vojni blogeri ranije 3. oktobra opisali su ukrajinsko tenkovsko napredovanje kroz desetine kilometara teritorije duž zapadne obale Dnjepra.

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je 3. oktobra da su napadi ukrajinskih snaga primorali Rusiju da "odbrambeno čučne" u Hersonu, ometajući napore Rusije da opskrbi svoje trupe na liniji fronta.

U međuvremenu, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je rano 4. oktobra da su ukrajinske snage u proteklih nekoliko dana odbile ruske napade na nekoliko naselja u Donjecku i jedno u Ternovi Podiju, sjeverno od grada Hersona.

U saopštenju Generalštaba se takođe navodi da su ukrajinske snage uništile tri ruska protivvazdušna raketna sistema i dva drona. Vijest nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je Washington "veoma ohrabren" ukrajinskim dobitcima.

Američki zvaničnici su 3. oktobra rekli da će Vašington uskoro Ukrajini isporučiti još četiri naprednija raketna sistema. Visokomobilni artiljerijski raketni sistemi, poznati kao HIMARS, zaslužni su za pomoć vojsci u ratu.

Borbeno djelovanje višestrukih raketnih sistema HIMARS. Zaporožje pravac. Fotografija Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, objavljena 4. jula 2022.
Borbeno djelovanje višestrukih raketnih sistema HIMARS. Zaporožje pravac. Fotografija Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, objavljena 4. jula 2022.

HIMARS su korišćeni za udar na mostove koje je Rusija koristila za snabdjevanje svojih trupa. Dodatna četiri HIMARS-a biće dio novog paketa pomoći od 625 miliona dolara koji se očekuje da će biti objavljen 4. oktobra, prema američkim zvaničnicima, koji su citirani u izvještajima američkih medija.

Ovom odlukom je prvi put da su Sjedinjene Američke Države poslale više HIMARS-a Ukrajini od kraja jula, a time će ukupan broj do sada isporučenih biti 20.

Uz izvještaje Reutersa, AP-a, TASS-a i Interfaksa

XS
SM
MD
LG