Dostupni linkovi

Najveća vojna potrošnja u Europi od kraja hladnog rata


Ukrajinski tenk blizu Bahmuta, mart 2023.
Ukrajinski tenk blizu Bahmuta, mart 2023.

Izdvajanje novca za vojne namjene u Europi raslo je rekordnom brzinom tijekom 2022. godine te dostiglo razinu nezabilježenu od hladnog rata, a glavni uzrok je invazija Rusije na Ukrajinu, objavili su istraživači Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Ovakav trend u Europi doprinio je da globalna vojna potrošna dostigne osmi uzastopni rekord od 2,240 milijardi dolara, ili 2,2 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda (BDP).

"To je potaknuto ratom u Ukrajini, koji je doveo do veće potrošnje europskih budžeta, ali i neriješenim i pogoršavajućim tenzijama u istočnoj Aziji između Sjedinjenih Država i Kine", rekao je za AFP jedan od koautora studije, Nan Tian.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Europa je 2022. godine, koju je obilježila ruska invazija na Ukrajinu, potrošila 13 posto više novca na svoje vojske nego u 2021. godini.

Istraživači su naveli da ta cifra ne uzima u obzir velike stope inflacije, što znači da je stvarna potrošnja bila još veća.

Riječ je o najvećem porastu u više od 30 godina i povratku na razinu potrošnje iz 1989. kada je pao Berlinski zid.

"U Europi je to na najvišem nivou od kraja hladnog rata", rekao je Tian.

Samo Ukrajina je povećala svoju potrošnju sedam puta, na 44 milijarde dolara, ili trećinu svog BDP-a.

Država je dodatno imala koristi od milijardi dolara donacija oružja iz inozemstva, navodi se u studiji.

Prema procjenama, ruska potrošnja je prošle godine bila veća za 9,2 posto.

"Bez obzira na to hoćete li (iz računice) ukloniti dvije zaraćene nacije, europska potrošnja je i dalje prilično porasla", rekao je Tian.

Izdvajanja u Europi, koja su 2022. iznosila 480 milijardi dolara, već su porasla za trećinu u protekloj dekadi, a očekuje se da će se trend nastaviti i ubrzati u narednoj.

Tian kaže da bi kontinent potencijalno mogao vidjeti razine rasta slične onima iz 2022. godine i u narednih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG