Dostupni linkovi

Rusija u decembru zvanično izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu


Rusija kaže da su obavijestili svoje partnere iz Sporazuma o kontroli naoružanja ‘Otvoreno nebo’ da će sporazum napustiti u decembru, nakon što su Sjedinjene Države napustile isti sporazum krajem prošle godine.

“Rusija je obavijestila ve zemlje članice o svojoj odluci da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu šest mjeseci nakon slanja obavijesti. Stoga, to će se dogoditi 18. decembra 2021.”, navodi se u izjavi iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sjevernoatlantsko vijeće navelo je da “duboko” žale zbog odluke Rusije rekavši da je sporazum “važan pravno obavezujući instrument koji doprinosi transparentnosti, sigurnosti, stabilnosti i međusobnom povjerenju u evroatlantsko područje.”

Sporazum koji je stupio na snagu 2002. godine dozvolio je za 34 zemlje potpisnice da provode kratkoročne, nenaoružane posmatračke letove nad teritorijama drugih zemalja kako bi prikupljali podatke o vojnim snagama i aktivnostima. Pod ovim sporazumom sprovedeno je više od 1.500 letova.

Sjedinjene Države službeno su se povukle u novembru 2020. godine iz Sporazuma za kojeg je Washington rekao da Moskva “krši”, što su iz Rusije porekli.

Administracija aktuelnog predsjednika Joe Bidena prošli mjesec je izjavila da su odlučili kako se neće vratiti Sporazumu.

Kao odgovor na to, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je ozvaničeno rusko povlačenje iz Sporazuma.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je 18. juna da je američka odluka o povlačenju iz Sporazuma “značajno narušila ravnotežu interesa” među članicama i natjerala Moskvu da napusti Sporazum, dok je Sjevernoatlantsko vijeće optužilo Rusiju da se nije “konstruktivno angažovala” za rješavanje otvorenih pitanja o usklađivanju.

“Rusija je dugi niz godina odbijala u potpunosti da ispuni svoje obaveze prema Sporazumu o otvorenom nebu, namećući ograničenja letova iznad regije Kalinjingrada i blizu svoje granice sa Gruzijom”, navodi se.

Povlačenje SAD-a bio je još jedan udarac u sistemu međunarodne kontrole naoružanja na kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump, koji ga je u više navrata prezirao, žalio da je Washington ili prevaren ili nepravedno sputavan u svojim vojnim sposobnostima.

Samo nekoliko dana nakon inauguracije Joe Biden je pokrenuo produženje Novog START sporazuma, posljednjeg velikog sporazuma o kontroli naoružanja koji je ostao između Moskve i Washingtona.

XS
SM
MD
LG