Dostupni linkovi

Rusija vjeruje da je vođa IDIL-a ubijen, SAD nema potvrdu


Bagdadi je 46 godišnji Iračanin, pravim imenom Ibrahim al-Samarrai, a Al Kaidu je napustio 2013. godine
Bagdadi je 46 godišnji Iračanin, pravim imenom Ibrahim al-Samarrai, a Al Kaidu je napustio 2013. godine

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da je lider ekstremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) Abu Bakral-Bagdadi možda ubijen u ruskim zračnim udarima u Siriji prošloga mjeseca. Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja se bori protiv militanata u Siriji nije mogla potvrditi ruske navode.

Rusko ministarstavo objavilo je danas da provjerava informacije da je navodno al Bagdadi ubijen u zračnim udarima na predgrađe Rake 28. maja. U tom napadu ubijeno je 330 ljudi, među kojima i nekoliko vodećih dužnosnika IDIL-a.

Prema ruskom izvoru, meta napada je bio sastanak na kojem je vodstvo militanata raspravljalo o načinu povlačenja iz Rake, svog posljednjeg uporišta koje se nalazi pod stalnim udarima sirijskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države.

Napad je izvršen kada su se dobile informacije o sastanku, kaže rusko ministarstvo na svojoj Facebook stranici.

"Prema informacijama koje se sada provjeravaju preko raznih kanala, sastanku je prisustvovao Abu Bakr al Bagdadi", dodaje se u tom saopćenju.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je u Moskvi rekao da “nema
100 postotnu potvrdu informacije o eliminaciji al-Bagdadija. “

Sjedinje Države su bile unaprijed obavještene o mjestu i vremenu udara, dodaju u ruskoj vojsci.

Washington ne potvrđuje točnost navoda o pogibiji Abu Bakira Al Bagdadija.

Militanti grupe IDIL kontroliraju velike djelove Sirije i sjevernog Iraka, teroriziraju civile i do sada su počinili brojne zločine.

Po svemu sudeći nalaze se pred porazom u svojim glavnim uporištima Raki u Siriji i iračkom Mosulu.

Rusija i Sjedinjene Američke Države podržavaju suprotne strane u šestogodišnjem ratu u Siriji i izvode zasebne zračne udare.

Militanti grupe IDIL kontroliraju velike djelove Sirije i sjevernog Iraka, teroriziraju civile i do sada su počinili brojne zločine
Militanti grupe IDIL kontroliraju velike djelove Sirije i sjevernog Iraka, teroriziraju civile i do sada su počinili brojne zločine

Međunarodna koalicija predvođena SAD za mete ima militantne IDIL-a, dok, prema zapadnim izvorima, ruski zračni udari su upereni protiv oponenata sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Rusija Asada podržava vojno i diplomatski u ratu koji je počeo kada je vlada pokušala slomiti prosvjede protiv vlasti u martu 2011. Od tog trenutka do danas poginulo je više od 400 tisuća ljudi.

Posljednji video na kojem se pojavljuje al Bagdadi je iz 2014. kada je proglasio kalifat u velikoj Al-Nuri džamiji u Mosulu.

Bagdadi je 46 godišnji Iračanin, pravim imenom Ibrahim al-Samarrai, a Al Kaidu je napustio 2013. godine.

Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava u Londonu sumnja u točnost ruskih izvještaja, te je za Reuters izjavio da je prema njegovim informacijama, Bagdadi krajem maja bio u drugom dijelu Sirije, ne u Raki.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG