Dostupni linkovi

Nastavljaju se borbe za Raku


Raka
Raka

Arapsko-kurdske sirijske snage potpomognute međunarodnom koalicijom predvodjenom SAD nastavljaju danas napredovanje ka severnom iračkom gradu Raki, glavnom uporištu Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u Siriji.

U vazdušnim udarima koalicije predvođene SAD noćas je ubijeno najmanje 17 civila, prema sirijskoj opozicionoj Opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji. Opservatorija je javila da je u bombardovanju koalicije poginulo osam civila u utorak i 21 civil u ponedeljak.

Sedam meseci od početka ofanzive na Raku, koja je omogućila zauzimanje područja u istoimenoj provinciji, sirijske demokratske snage, koju čine arapsko-kurdski borci, saopštile su u utorak da su krenule u "veliku bitku" za preuzimanje samog grada. Borba za Raku predstavlja jedan od glavnih ratnih frontova u Siriji, u kojoj je poginulo više od 320.000 ljudi od izbijanja sukoba u martu 2011. godine.

Portparol Sirijskih demokratskih snaga (SDF) rekao je da njihove trupe napreduju i da snage medjunarodne koalicije sa njima rade efikasno na terenu.

Međunarodna koalicija potvrdila je da je u sredu izvela 22 vazdušna napada na položaje IDIL-a kod Rake.

Prema ranijim navodima Pentagona, "stotine" američkih vojnika učestvuju u ofanzivi na Raku. Američka vojska je rasporedila artiljeriju blizu Rake da podrži Sirijske demokratske snage. U borbama učestvuju i američki helikopteri "apači". Militanti su zauzeli Raku 2014. i ona je postala simbol strahota koje sprovode pripadnici Islamske drđave, kao i baza za planiranje napada u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG