Dostupni linkovi

Rusija razmatra brisanje talibana sa liste terorističkih organizacija


Ministar unutrašnjih poslova talibanske vlade Mullah Khalifa Haqqani sa članovima porodica žrtava samoubilačkog napada u Kabulu, 19. oktobar 2021
Ministar unutrašnjih poslova talibanske vlade Mullah Khalifa Haqqani sa članovima porodica žrtava samoubilačkog napada u Kabulu, 19. oktobar 2021

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva razmatra uklanjanje talibana sa svoje liste ekstremističkih organizacija.

Putinova izjava dolazi dan nakon što je Rusija ugostila visoku delegaciju talibana na razgovorima kojima su prisustvovali zvaničnici Kine, Pakistana i još osam susednih država.

Rusija je 2003. označila talibane kao terorističku organizaciju, ali ih je nekoliko puta ugostila na razgovorima u Moskvi pre nego što su u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu.

U završnoj izjavi posle razgovora u Moskvi, predstavnici deset zemalja naveli su kako je "potrebno dalje praktično angažovanje sa Avganistanom kako bi se uzela u obzir nova realnost, a to je dolazak talibana na vlast u zemlji".

Rusija je pozvala na mobilizaciju međunarodne pomoći za podršku Avganistanu, a jedan od ciljeva sastanka je bio da se konsoliduju "napori za sprečavanje humanitarne krize" nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu.

Putin je rekao da bi Avganistan trebalo da dobije ekonomsku podršku i da odmrzne svoja finansijska sredstva jer je stabilnost u ratom razorenoj zemlji u interesu svih njenih suseda.

Vašington je saopštio da nema nameru da odmrzne skoro devet milijardi dolara u rezervama avganistanske centralne banke u Sjedinjenim Državama, koje su zamrznute nakon što su talibani preuzeli vlast.

XS
SM
MD
LG