Dostupni linkovi

Talibani u Moskvi na međunarodnim pregovorima o Afganistanu


Zvaničnici, uključujući članove talibanske delegacije, učestvuju u međunarodnim pregovorima o Afganistanu u Moskvi, Rusija, 20. oktobra 2021.
Zvaničnici, uključujući članove talibanske delegacije, učestvuju u međunarodnim pregovorima o Afganistanu u Moskvi, Rusija, 20. oktobra 2021.

Rusija je ugostila talibansku delegaciju na visokom nivou na razgovorima kojima su prisustvovali zvaničnici iz Kine, Pakistana i osam drugih država.

Moskva nastoji učvrstiti svoj uticaj na Centralnu Aziju usred zabrinutosti zbog nestabilnosti ili nasilja koje se iz Afganistana prelijeva u susjedne zemlje.

Sjedinjene Države nisu prisustvovale sastanku. Konferencija 20. oktobra u Moskvi bila je jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta talibana otkad je militantna grupa sredinom augusta preuzels kontrolu nad Afganistanom od međunarodno priznate vlade.

Obraćajući se skupu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija prepoznala "napore Talibana da stabilizuje vojnu i političku situaciju i uspostavi rad državnog aparata", dok su grupe poput Islamske države i Al-Kaide pokušavale "iskoristiti prednost" nestabilnosti.

Moskva smatra da je formiranje "istinski inkluzivne" vlade u Kabulu jedini način da se dođe do "stabilnog mira” u toj zemlji, rekao je Lavrov.

Također je pozvao predstavnike talibana na sastanku da garantuju osnovna ljudska prava svih stanovnika u Afganistanu. Delegaciju talibana na razgovorima predvodio je vršilac dužnosti zamjenika premijera grupe Abdul Salam Hanafi, a uključuje i vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je jedan od ciljeva sastanka konsolidacija "napora međunarodne zajednice da spriječi humanitarnu krizu" nakon preuzimanja talibana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da će grupa zatražiti od učesnika ekonomsku pomoć i političku podršku.

"Naravno, konferencija će se fokusirati na ekonomska i politička pitanja, kao i na sigurnosne probleme u regiji i u Afganistanu", rekao je Mudžahid.

Ruski ambasador u Kabulu, Dmitrij Žirnov, rekao je novinarima da se na sastanku neće razmatrati pitanje priznavanja vlade predvođene talibanima.

Moskva je nekoliko puta ugostila predstavnike talibana posljednjih godina, ali nije priznala ovu grupu, koja se smatra zabranjenom terorističkom organizacijom u Rusiji.

Izvori: AFP, TASS
XS
SM
MD
LG