Dostupni linkovi

Sud u Moskvi kaznio Airbnb, Twitch, UPS i Pinterest


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sud u Moskvi kaznio je internet platformu za usluge rezervacija smještaja Airbnb, platformu za video streaming Twitch, tvrtku za isporuku United Parcel Shipping (UPS) i aplikaciju za dijeljenje fotografija, video i drugih sadržaja Pinterest.

Kako je objašnjeno kažnjeni su jer nisu lokalizirali pohranu osobnih podataka svojih korisnika. Presuda je izrečena usred vladine kampanje kojom želi steći veću kontrolu nad internetom u Rusiji.

Prekršajni sud u moskovskom okrugu Taganka naložio je Twitchu, Airbnbu i Pinterestu 28. lipnja da svaki plati dva milijuna rubalja (37.500 dolara) zbog nepoštivanja zakona kojim se zahtijeva lokalna pohrana korisničkih podataka.

Sud je naložio UPS-u da, po istoj optužbi, plati kaznu od milijun rubalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je velike međunarodne tehnološke tvrtke za kršenje internetskih zakona u zemlji, uključujući napore Moskve da prisili strane firme da otvore urede u Rusiji.

Sudovi u Moskvi su posljednjih mjeseci kaznili Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram i TikTok zbog problema s osobnim podacima, kao i zbog odbijanja da obrišu sadržaje za koje se smatra da su, na osnovu odredbi ruskih zakona, zabranjeni.

Uloga interneta u invaziji Rusije na Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Mnogi kritičari ocjenjuju da napori Rusije u nadziranju internetskih sadržaja nemaju nikakve veze s "internetskim integritetom" i umjesto toga optužuju Moskvu da pokušava nametnuti veću kontrolu nad medijima nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor: TASS i Interfax

XS
SM
MD
LG