Dostupni linkovi

Rusija proširila listu 'stranih agenata' u medijima


Medijska kuća TV Dozhd u Moskvi, avgust 2021. Na listi se našla i Marija Borzunova, reporterka te televizije koja je i sama proglašena „stranim agentom“ prošlog avgusta
Medijska kuća TV Dozhd u Moskvi, avgust 2021. Na listi se našla i Marija Borzunova, reporterka te televizije koja je i sama proglašena „stranim agentom“ prošlog avgusta

Rusija je proglasila istaknutu novinarku, video blogera i šest drugih medijskih ličnosti „stranim agentima“, pokazuje prošireni spisak koji je objavilo Ministarstvo pravde Rusije.

Na listi, koju je Ministarstvo objavilo kasno u petak, nalazi se Elizaveta Osetinskaja, bivša glavna urednica nekoliko ruskih poslovnih novina koje su objavile otkrića o komercijalnim interesima ljudi bliskih predsedniku Vladimiru Putinu.

Termin „strani agent” nosi negativne konotacije iz sovjetskog doba i podvrgava one koji su navedeni strogim zahtevima finansijskog izveštavanja, podseća agencija Rojters. Takođe ih obavezuje da sve što objave mora da nosi oznaku da su strani agenti.

Na listi se našla i Marija Borzunova, reporterka nezavisnog kanala TV Rain (Dožd), koja je i sama proglašena „stranim agentom“ prošlog avgusta i obustavila svoj rad nakon što je Rusija blokirala pristup njenoj veb stranici u martu.

Evgenij Ponasenkov, pisac i video bloger, poznat po duhovitim nepredviđenim primedbama koje ciljaju na vladu na društvenim mrežama i tok šou emisijama na državnim TV kanalima, takođe je proglašen za „stranog agenta“.

Rusko zakonodavstvo o “stranim agentima” postoji od 2012. godine.

Prema njima, traži se da nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, i koje vlasti okarakterišu kao nekoga ko se bavi političkim aktivnostima, da označavaju sadržaj u Rusiji kao da je proizvod "stranog agenta".

Oni su podložni dodatnim revizijama, i ako ne obeleže svoj sadržaj na adekvatan način, prete im kazne.

Devet internet stranica RFE/RL na ruskom jeziku i 18 njegovih ruskih novinara označeni su kao "strani agenti".

Kompanija se trenutno suočava sa preko 13 miliona dolara procenjenih kazni zbog odbijanja dodavanja oznake "strani agent" većini sadržaja za rusku publiku.

Reporteri bez granica su ranije saopštili da lista "stranih agenata" služi vlastima Rusije da "zastraše novinare i siju zabunu".

Rusija je rangirana na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija Repotera bez granica za 2021. godinu.

XS
SM
MD
LG