Dostupni linkovi

Putinov prijatelj, srpski počasni konzul


Biznismen Genadij Timčenko imenovan je za počasnog konzula Srbije u Sankt Peterburgu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Predsedništvu Srbije. Timčenko, ruski milijarder pod sankcijama SAD i bliski saradnik Vladimira Putina, vodiće prvi Generalni konzulat Srbije u Rusiji koji 12. oktobra otvara predsednik Tomislav Nikolić.

“Hoće, hoće, biće tamo. To je normalno. On je čovek počasni generalni konzul. Tako da će on biti tamo i sve ćete videti preko naših i ruskih medija”, izjavio je Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije i bivši ministar spoljnih poslova, potvrdivši da će Genadij Timčenko, jedan od najbogatijih Rusa i novi srpski konzul, prisustvovati svečanosti u Sankt Peterburgu.

Kako su za RSE rekli u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, osnovni zadatak Genadija Timčenka, kao i svakog počasnog konzula kog imenuje zvanični Beograd, prvenstveno će biti promocija Srbije. Jedna od važnih stavki u biografiji Genadija Timčenka je da se zbog sumnji u legalnost poslovanja njegove kompanije svojevremeno našao na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država i da je bio jedan od prvih ruskih biznismena protiv kojih je Amerika uvela sankcije.

Diplomata Ivan Mrkić, koji je upravo za vreme svog ministarskog mandata 2012. predložio da Timčenko bude konzul Srbije, kaže da nije obavešten o tim detaljima.

Pa ja ne znam da je on na toj listi. Ja to stvarno ne znam. Ali ‘ajte vi bavite se svojim poslom, a ja moram sa svojim”, objasnio je Mrkić, dok je na pitanje zašto je dobro da Timčenko bude generalni konzul Srbije, ovako odgovorio:

“Pa… Evo, vi idite na internet pa ćete valjda sami doći do zaključka. Kako da vam kažem... Ne znam kako da vam odgovorim, pitanje nije baš, ovaj, najlucidnije”, rekao je Mrkić za RSE uoči otvaranja diplomatskog predstavništva Srbije u Sankt Peterburgu, kom će lično prisustvovati kao jedna od najzaslužnijih osoba za imenovanje Timčenka na ovu funkciju.

Kako piše beogradska štampa, novi Konzulat Srbije nalazi se u jednoj od velelepnih zgrada u vlasništvu Genadija Timčenka u centru Sankt Peterburga.

Genadij Timčenko važi za jednog od bliskih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina i jednog od najbogatijih građana Rusije. Prema podacima lista Forbs, jedan je od pet najbogatijih Rusa i njegovo bogatstvo procenjuje se na 11 milijardi dolara. Bio je osnivač Gunvor Grupe, jedne od najvećih kompanija na svetu za trgovinu naftom, a trenutno je vlasnik Volga Grupe i rukovodeći član najvećeg nezavisnog ruskog proizvođača gasa Novatek.

Andrej Šari, šef Ruskog servisa RSE, kaže da izborom Timčenka Srbija želi da ojača veze sa Kremljom.

Ojačavanje veza Srbije s Kremljom: Andrej Šari
Ojačavanje veza Srbije s Kremljom: Andrej Šari


“Jasno je da se ovde ne radi o državničkom pristupu razvijanja odnosa među zemljama. Oni malo razmišljaju o dobrobiti običnih ljudi. Timčenko je blizu Putina. To znači da je sada Srbija dospela u mogućnost da bude povezana sa Putinom preko čoveka koji je značajan u Rusiji. Ako je potrebno, neko pitanje preko njega može da se reši. Najverovatnije će Timčenko pojačati njegove kontakte sa srpskim biznismenima. Možda će progurati nekakav srpski projekat u Rusiji.”

Iako počasni konzuli imaju ograničena ovlašćenja delovanja u ime zemlje koju predstavljaju, i ne uživaju diplomatski imunitet, potez Srbije svakako ima jaku političku notu jer se radi o čoveku sa čvrstim pozicijama u vrhu ruske države na čije kontakte i poslovanje zapadni svet gleda sa podozrenjem.

Igor Novaković, iz ISAC fonda - Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, smatra da ovakvi potezi Srbiji, koja želi u Evropsku uniju, ne idu u prilog.

“Naši političari bi morali da znaju da li će ovo imati posledice na ukupni odnos Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama i da li će se to reflektovati i na odnose sa državama Evropske unije. U pitanju je balansiranje koristi i štete. Ako tumačite sa proevropskog stanovišta, to ne može biti previše korisno. Međutim, ako smatrate da bi Srbija u ovom slučaju trebalo da balansira, i da ima još neki interes osim približavanja EU, onda može biti i korisno.”

Beogradski list Politika piše da veliki udeo za imenovanje Genadija Timčenka za srpskog konzula u Rusiji ima Goran Đoković, stric najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Navodno, on je bio čovek koji je ruskog tajkuna, inače velikog ljubitelja sporta, povezao sa vlastima u Beogradu.

Upravo preko sporta, pre nekih dvadeset godina, Timčenko se povezao sa Vladimirom Putinom. Spojila ih je obostrana ljubav prema džudou, omiljenoj borilačkoj veštini ruskog predsednika.

“Priča se, ali to nije u njegovoj oficijelnoj biografiji, da je imao veze sa KGB-om. On je patriota i pravoslavac. Ima sve što je potrebno da postanete prijatelj ruskog predsednika. Poznato je da je on jedan od simbola sprege ruskih oligarha i ruske vlasti koja je pokrivena od strane gospodina Putina”, kaže Andrej Šari odgovarajući na pitanje ko je Genadij Timčenko.

Jedna od čuvenih izjava ovog ruskog milijardera, u vreme kada su američke vlasti “češljale” njegov biznis i poslovanje Gunvora, bila je: “Istraga protiv mene je napad na Putina.”

(Fotogalerija: Najmoćniji Rusi pogođeni sankcijama SAD)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG