Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane za RSE: Ništa neobično u vežbama sa Rusijom


Ruski padobranci tokom vežbe na vojnom poligonu Nikinci 2014. godine
Ruski padobranci tokom vežbe na vojnom poligonu Nikinci 2014. godine

Osnovni cilj zajedničkih vojnih vežbi Vojske Srbije sa pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije, koje će u Srbiji biti održane u septembru i oktobru, je unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, rekli su za Radio Slobodna Evropa nadležni u Ministarstvu odbrane Srbije (MOD).

Kako se navodi u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja RSE, Vojska Srbije ove godine planirala je izvođenje dve vojne vežbe sa oružanim snagama Ruske Federacije, koje će u Srbiji biti održane u septembru i oktobru. Jedna je nazvana „Slovensko bratstvo 2016“, druga „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije 2016 – BARS 2016“, a akcenat u obe vežbe je na učešću vazduhoplovnih jedinica i vojnih specijalaca.

Vladimir Šamanov general ruske vojske i Jovan Ćulibrk iz 63. padobranske brigade iz Niša, na poligonu Nikinci 2014. godine
Vladimir Šamanov general ruske vojske i Jovan Ćulibrk iz 63. padobranske brigade iz Niša, na poligonu Nikinci 2014. godine

Vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvodi se na teritoriji Republike Srbije u periodu septembar - oktobar 2016. godine. To će biti trilateralna vežba uz učešće pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije, Republike Belorusije i Vojske Srbije, navodi se u saopštenju MOD.

Vežba predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „SREM 2014“, koja je takođe održana na teritoriji Srbije, u Nikincima. U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.

Pogledajte fotogaleriju Vojne vežbe "SREM" 2014"


Tačan termin izvođenja ove vežbe, lokacija, kao i brojno stanje snaga i sredstava koje će učestvovati biće usaglašeno tokom planske konferencije, koja će biti održana krajem avgusta u Srbiji, uz učešće predstavnika oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije.

Vežba „BARS 2016“ izvodi se na teritoriji i u vazdušnom prostoru Republike Srbije u oktobru 2016. godine. Datum izvođenja vežbe u oktobru 2016. godine zavisiće od vremenskih uslova. Vežba će biti realizovana na vazduhoplovima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (RV i PVO), a piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije leteće zajedno u sastavu mešovitih posada.

Kako je odgovoreno na upit RSE, ova vežba predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije i RV i PVO Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe „BARS 2015“ na teritoriji i u vazdušnom prostoru Ruske Federacije, u kojoj su piloti Ruske Federacije i Vojske Srbije izvršavali letačke zadatake upravljajući vazduhoplovima oružanih snaga Ruske Federacije. Tokom izvođenja vežbe „BARS 2016“ prvenstveno će se koristiti avioni tipa MiG-29 i novi helikopteri tipa Mi-17 koje je Vojska Srbije nedavno kupila od Ruske Federacije.

Vežba na vojnom poligonu u Nikincima, 2014. godine
Vežba na vojnom poligonu u Nikincima, 2014. godine

U Ministarstvu odbrane Srbije još napominju da je, pored dve navedene vežbe sa pripadnicima vojske Ruske federacije, u tekućoj godini planirana realizacija još 24 vežbe sa ostalim stranim partnerima. “Na sličan način Vojska Srbije sarađuje sa oružanim snagama više od 60 država”, rečeno nam je u Ministarstvu odbrane u Beogradu.

Ljubodrag Stojadinović, komenatator lista “Politika”, kaže za RSE da rusko-srpskim manevri nisu iznenađenje i da je njihova suština uvežbavanje štabova i visokospecijalizovanih jedinica.

“Funkcija tih vežbi je u uvežbavanju situacija koje su moguće, pre svega u borbi protiv terorizma ili u borbi protiv takozvanih kriza niskog intenziteta, malih kriza na teritoriji jedne ili druge države. Taj nivo saradnje postoji u zemljama koje imaju relativno dobre međusobne odnose. Ne može biti govora ni o kakvom približavanju ili udaljavanju. Ovo su uobičajene stvari u okviru takozvanih vojnih igara i vojne diplomatije”, reči su Stojadinovića.

Srbija, kao vojno neutralna država i članica Partnerstva za mir, učestvuje u vojnim vežbama i sa NATO zemljama, a neke od njih održane su na njenoj teritoriji uz učešće pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, direktorka Centra za evroatlantke studije Jelena Milić smatra da je nelogično da Srbija pojačava vojnu saradnju sa Rusijom, u trenutku kada odnosi Moskve sa NATO savezom nikada nisu bili lošiji.

“Evropska unija i zapadni partneri vide šta se dešava, i zabrinuti su zbog toga. Brine ih i netransparentnost kada je u pitanju rusko-srpski humanitarni centar u Nišu i njegov nedefinisan status. Pre ili kasnije biće nam rečeno da će nam put ka Evropskoj uniji, kao naša dobrovoljna opcija, biti usporen ili uslovljen distanciranjem od Rusije. Jednostavno, nemoguće je da Evropska unija ima jako zategnute odnose sa Rusijom, a da Srbi intenziviraju saradnju sa Moskvom”, ocenjuje Milić.

Stojadinović zaključuje da je jasno i da Rusija, kao svetska sila, kroz intenzivnu saradnju sa Srbijom demonstrira svoju moć.

Ljubodrag Stojadinović
Ljubodrag Stojadinović

“Ove vojne vežbe, naravno, imaju smisla i u tome da Rusija pošalje političku poruku da je i te kako prisutna na Balkanu, da ona svoje prisustvo može da obrazloži na više načina, ili da ga ostvaruje na više načina i na više nivoa. Mi nismo eksponent ni ruske ni američke politike, ali Srbija mora da održava dobre vojne odnose i sa jednom i sa drugom stranom. Jer to je, na kraju krajeva, na neki način u skladu sa prilično konfuznom spoljnom politikom Srbije koja nije definisana, i koja, u stvari, i dalje predstavlja neku vrstu diskretnog ili tajnovitog traganja za saveznicima”, ističe Ljubodrag Stojadinović.

Domaći mediji pomno prate srpsko-ruske vojne odnose pa su tako, u danima Olimpijade u Rio De Žaneiru, osvanuli i naslovi da je Srbija osvojila prvu medalju. To nije bilo olimpijsko odličje, već je javnost obaveštena da je na Vojnim igrama u Rusiji, koje traju do 13. avgusta, u gradu Muromu ekipa Vojske Srbije zauzela treće mesto na međunarodnom takmičenju pontonirskih jedinica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG