Dostupni linkovi

SAD i Rusija 10. januara na pregovorima o bezbjednosti i Ukrajini


Nije bilo riječi o tome koji će se zvaničnici SAD i Rusije sastati.
Nije bilo riječi o tome koji će se zvaničnici SAD i Rusije sastati.

Američki i ruski zvaničnici održat će pregovore o bezbjednosti 10. januara usred rastućih tenzija oko Ukrajine, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Bilateralni razgovori će se fokusirati na kontrolu nuklearnog naoružanja i Ukrajinu, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za AFP i Reuters 27. decembra.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio da će se razgovori između Washingtona i Moskve o pitanjima sigurnosti održati negdje nakon ruskog pravoslavnog Božića 7. januara.

"Kada sjednemo da razgovaramo, Rusija može iznijeti svoje brige na sto, a mi ćemo svoju zabrinutost staviti na sto i sa aktivnostima Rusije", rekao je portparol Bijele kuće. "Biće oblasti u kojima možemo da napredujemo, i oblasti u kojima se nećemo slagati. To je ono što je diplomatija".

Rusija i NATO će vjerovatno održati odvojene razgovore 12. januara, dok će se Rusija i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), koja uključuje Sjedinjene Države i njihove evropske saveznike, sastati 13. januara, rekao je portparol.

Očekuje se da će se ti razgovori fokusirati na gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i zahtjeve Kremlja za prekid širenja NATO-a na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija, između ostalog.

Ako se Vijeće NATO-Rusija sastane kao što je predložio šef alijanse Jens Stoltenberg, to bi bio prvi takav skup u dvije i po godine.

Nalet predstojeće diplomatije dolazi kada Vašington i njegovi evropski saveznici optužuju Rusiju da prijeti mogućom invazijom na Ukrajinu. Rusija već okupira Krim i podržava separatiste na istoku Ukrajine koji vode skoro osmogodišnji rat.

Rusija je negirala namjeru da pokrene invaziju, umjesto toga optužujući Ukrajinu i NATO za provokacije. Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici zaprijetili su Moskvi oštrim posljedicama i ekonomskim sankcijama u slučaju vojne eskalacije u Ukrajini, a ponudili su i održavanje pregovora.

Američki zvaničnici rekli su da su neki od zahtjeva Rusije ili neizvodljivi ili nemogući, te da se bez Ukrajine ne bi donosile odluke o Ukrajini.

XS
SM
MD
LG