Dostupni linkovi

Rusija i SAD će u januaru održati sigurnosne pregovore


Ruski ministar vanjskih poslova
Ruski ministar vanjskih poslova

Ruske diplomate i vojni zvaničnici će sljedećeg mjeseca održati pregovore sa Sjedinjenim Državama o listi sigurnosnih garancija koje Moskva želi od Washingtona, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao kako će se razgovori održati odmah nakon ruskih novogodišnjih praznika. Prvi službeni radni dan u Rusiji je 10. januar.

Iz Rusije je u nedelju saopšteno da su primili, te da razmatraju poseban projedlog NATO-a da 12. januara započnu razgovore o sigurnosnim brigama Moskve.

Kako je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je održavanje sastanka Savjeta NATO-Rusija sljedećeg mjeseca, ali Kremlj još nije rekao da li će učestvovati.

„Razmatramo prijedlog“, rekao je portparol Kremlja 26. decembra, prenosi TASS.

Razmatraju se format sastanka i sastav ruske delegacije, rekao je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško, preneo je 26. decembra TASS.

Portparol NATO-a je rekao za AFP da je Alijansa kontaktirala Kremlj kako bi osigurala svoje prisustvo.

"U kontaktu smo sa Rusijom" u vezi sastanka, rekao je portparol, koji je tražio da ne bude identifikovan.

Savjet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine, ali je trenutno neaktivan zbog sukoba na istoku Ukrajine između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih vladinih snaga.

Ako se sastanak održi 12. januara kako je Stoltenberg predložio, to bi bio prvi sastanak Savjeta u dvije i po godine i održat će se prvog dana dvodnevnog sastanka vojnih šefova 30 država članica NATO-a u Briselu.

Sastanak 12. januara prvi je koji je Stoltenberg predložio otkako je Moskva predala nacrte sigurnosnih dokumenata u kojima se zahtijeva prekid širenja NATO-a na istok i vojne saradnje sa zemljama poput Ukrajine i Gruzije, između ostalog.

Predsjednik Vladimir Putin, govoreći 23. decembra tokom svoje godišnje konferencije za novinare, pozvao je Zapad da "odmah" ispuni zahtjeve, navodeći niz pritužbi na Ukrajinu i NATO.

Putin je u intervjuu emitovanom na ruskoj državnoj televiziji 26. decembra rekao da će razmišljati o različitim opcijama ako Zapad ne ispuni zahtjeve Moskve. Odgovor Rusije „mogao bi biti raznolik“, rekao je on, dodajući: „Zavisiće od predloga koje mi naši vojni stručnjaci podnesu“.

Američki zvaničnici su rekli da su neki od zahtjeva ili neizvedivi, nemogući ili suštinski suprotni zapadnim vrijednostima, ali su Sjedinjene Države također rekle da su spremne da se uključe u pregovore u vezi sa zahtjevima početkom januara. To uključuje bilateralno, kroz NATO i kroz Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS).

Pregovori su predloženi u pozadini gomilanja ruskih vojnih trupa u blizini ukrajinskih granica kao mogućeg uvoda u invaziju. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zaprijetile su Moskvi teškim posljedicama u slučaju vojne eskalacije.

Rusija je negirala bilo kakvu namjeru da pokrene invaziju.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 25. decembra da je više od 10.000 vojnika završilo mjesečne vježbe u blizini Ukrajine i da se vojnici koji su uključeni vraćaju u svoje stalne baze.

Izvor: AFP, TASS, Current Time, Reuters
XS
SM
MD
LG