Dostupni linkovi

Moskva 'pere ruke' od ruskih plaćenika u Siriji


Ruskinja Jelena Matvejeva pokazuje fotografije supruga Stanislava ubijenog u Siriji
Ruskinja Jelena Matvejeva pokazuje fotografije supruga Stanislava ubijenog u Siriji

Pentagon je saopćio da su američkim zapovjednicima njihovi ruske kolege rekli kako nije bilo Rusa u paramilitarnim snagama koje su napale bazu u istočnoj Siriji početkom mjeseca, što je vodilo žestokom protuudaru američkih snaga. Glasnogovornica Ministarstva obrane Dana White time je dodala još jedan komadić u zagonetku oko incidenta od 7. februara, za koji je Moskva ovaj tjedan rekla da je za posljedicu imao desetke žrtava među borcima iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, no da među nije bilo regularnih pripadnika ruske vojske.

Ministar obrane Jim Mattis i drugi američki vojni dužnosnici više puta su rekli da su američki oficiri bili u kontaktu s ruskim kolegama u vrijeme sukoba. Izjava glasnogovornice Dane White je najasnija do sada u cijeloj ovoj priči.

"Udari Siriji - naši udari - su bili samoodbrana. Vidjeli smo da se grupa kreće prema nama. Još uvijek ne znamo i neću nagađati o namjerama ili sastavu te grupe", rekla je White.

"Ono što mogu reći jest da smo koristili našu specijalnu telefonsku liniju, prije, tijekom i nakon udara. Rusi su nas uvjeravali da nema Rusa u toj grupi", istaknula je.

Sukob u pokrajini Deir al-Zor bio je prvi izravni sukob američkih i ruskih snaga u Siriji, gdje ruske snage podržavaju vladu Bašara al Asada u razornom sedmogodišnjem ratu.

Otkriće da su ubijeni ruski plaćenici potaknulo je strah od izravnog neprijateljskog sukoba između Rusa i američke vojske. No, ruska se vlada distancirala od incidenta.

Sjedinjene Države, podsjetimo, saopćile su da su zračni i artiljerijski udari pokrenuti nakon što je čak 500 provladinih snaga napalo bazu u kojoj su se nalazile opozicijske snage koje podržava SAD, te da je usmrćeno oko 100 napadača.

Sve do 15. februara niti jedan ruski dužnosnik nije izravno priznao da su u sukob bili uključeni ruski građani. Tada je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla da je ubijeno pet ljudi koji su "vjerojatno ruski građani".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je potom 20. februara saopćilo da je "nekoliko desetaka" građana Rusije i drugih bivših sovjetskih republika bilo ranjeno u razmjeni vatre. No, po izjavama rodbine i poznanika ruskih boraca u Siriji, te medijskih izjveštaja u Siriji su ubijeni deseci ili čak stotine Rusa.

(Video: Pogibija ruskih plaćenika u Siriji)

Pogibija ruskih plaćenika u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Rusija je Asadovoj vladi pružila ključnu podršku tokom rata koji je započeo nakon nasilja vlasti prema antivladinim demonstantima.

Zahvaljujući Moskvi, koja je pokrenula kampanju zračnih udara 2015. i pojačavala vojnu prisutnost na terenu, Asad je počeo pobjeđivati u ratu.

U Rusiji, međutim, raste bijes među rodbinom mrtvih i preživjelih, kao i pristašama privatne vojne tvrtke, poput Vagnera, za koju se vjeruje je poslala stotine plaćenika u Siriju.

Tvrtku financira bogati poslovni čovjek iz St. Petersburga poznat po svojim bliskim vezama s Kremljom.

Članovi obitelji su rekli da su njihovi najmiliji bili privučeni relativno visokim plaćama u toj kompaniji, ali i da su bili zavedeni, jer su mislili da će raditi na građevinskim projektima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG