Dostupni linkovi

Rusija predsjedava Savjetom bezbjednosti UN uprkos protivljenju Ukrajine


Rasprava u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Njujork, SAD, 24. februar 2023.
Rasprava u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, Njujork, SAD, 24. februar 2023.

Rusija je preuzela predsjedavanje Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) u subotu, 1. aprila, uprkos tome što je Ukrajina tražila da druge članice ovog tijela blokiraju taj potez.

Svaka od 15 članica Savjeta, rotirajući se, preuzima predsjedanje na mjesec dana.

Posljedni put kada je Rusija predsjedavala Savjetom, u februaru 2022, lansirala je invaziju na Ukrajinu, piše BBC News.

To znači da Savjet bezbjednosti vodi zemlja čiji predsjednik je pod međunarodnim nalogom za hapšenje, zbog navodnih ratnih zločina.

Međunarodni krivični tribunal – koji nije institucija UN-a – je izdao nalog prošlog mjeseca.

Uprkos ukrajinskim prigovorima, Sjedinjene Države su navele da ne mogu blokirati Rusiju – stalnu članicu Savjeta – od preuzimanja čelne uloge.

Druge stalne članice SB UN su Velika Britanija, SAD, Francuska i Kina.

Uloga je uglavnom proceduralna, ali ambasador Moskve u UN, Vasilij Nebenzija, rekao je ruskoj agenciji Tass da planira da pokrene nekoliko debata, uključujući jednu o kontroli naoružanja.

Naveo je da će se razgovarati o "novom svjetskom poretku" koji, kako je istakao, dolazi da "zamijeni unipolarni".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, nazvao je rusko predsjedavanje "najgorom šalom ika, čak i za prvi april", te da se radi o "podsjećanju da je nešto pogrešno u funkcionisanju međunarodne bezbjednosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, smatra da je ovaj potez "ponovno silovanje međunarodnog prava... entitet koji vodi agresivni rati, krši norme humanitarnog i krivičnog prava, uništava Povelju UN, zanemaruje nuklearnu sigurnost, ne može biti na čelu ključnog svjetskog tijela za bezbjednost".

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prošle godine je pozvao SB UN da se reformiše ili da se "u potpunosti raspusti", optužujući ga da nije učinio dovoljno da spriječi rusku invaziju.

Takođe je tražio da se Rusiji ukine članstvo.

Ipak, SAD tvrde da su im ruke vezane, te da Povelja UN ne dozvoljava uklanjanje stalnih članova.

"Nažalost, Rusija je stalni član SB UN i ne postoji izvediv međunarodno pravni put da se ta realnost promijeni", izjavila je portparolka bijele Kuće, Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) ove nedjelje.

Dodala je da SAD očekuju da će Moskva "nastaviti da koristi svoje mjesto u Savjetu da bi širila dezinformacije" i opravdala svoje djelovanje u Ukrajini.

Savjet bezbjednosti UN je međunarodno tijelo odgovorno za očuvanje mira,

Pet nacija su permanentne članice, i one odražavaju poslijeratnu strukturu moći kada je SB formiran. One rade zajedno sa 10 nestalnih zemalja članica.

Rusko stalno članstvo u SB UN znači da može uložiti veto na rezolucije.

Da bi nešto prošlo glasanje u ovom tijelu, potrebno je devet glasova za, te da niko od pet stalnih članova ne glasa protiv.

U februaru prošle godine, Rusija je uložila veto na rezoluciju koja je trebalo da okonča rusku invaziju na Ukrainu (Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su bili suzdržani).

U septembru, ponovo je uložila veto kojim je traženo ukidanje ilegalne aneksije četiri ukrajinske regije. Tada su Brazil, Kina, Gabon i Indija bili suzdržani.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG