Dostupni linkovi

Rusija uvela sankcije za 322 Ukrajinca i 68 entiteta


Među ljudima na spisku za sankcije je i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko na fotografiji sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom
Među ljudima na spisku za sankcije je i bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko na fotografiji sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Rusija je uvela sveobuhvatne finansijske sankcije prema 322 pripadnika ukrajinske elite i 68 kompanija čiji su vlasnici poznati ukrajinski biznismeni. To je obrazloženo kao kontramera zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskim građanima i kompanijama nakon aneksije Krima.

Među njima su sin predsednika Ukrajina Petra Porošenka, Oleksej, zatim ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, šef službe bezbednosti Vasilj Hricak, potpredsednica Vlade Ivana Klmpuš-Cincaze, biznismen Viktor Pinčuk, bivši premijeri Julija Timošenko i Arsenij Jacenjuk, te bivši lider ultradesničarske grupacije “Desni sektor” Dmitro Jaroš.

Na listi su i sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Oleksandr Turčinov, ministar odbrane Stepan Poltorak, zamenik ministra odbrane Anatolij Petrenko, načelnik generalštaba ukrajinske amrije Viktor Muženko, potpredsednica parlamenta Irina Heraščenko i dugogodišnji lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev, zatim sudije Ustavnog suda Ukrajine, poslanici, oligarsi, zaposleni u predsedničkom uredu i ključne ukrajinske kompanije.

Dekret o uvođenju sankcija potpisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak, 1. novembra i objavljen je na vladinom sajtu. Navedeno je da je cilj ovih mera “sprečavanje neprijateljskih aktivnosti prema ruskim građanima i entitetima, kao i normalizacija bilateralnih odnosa”. Sankcije podrazumevaju zamrzavanje sredstava i imovine osoba i firmi sa liste, koje poseduju na ruskoj teritoriji.

Ovaj dekret je donet 10 dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sličan dokument kojim trasira put za “specijalne ekonomske mere” protiv Ukrajine, naloživši vladi da napravi listu ukrajinskih firmi i pojedinaca koje treba sankcionisati.

Aleksandrovič: Putin bi rado trampio priznanje nezavisnosti Kosova za Krim
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:53 0:00

Putin je izjavio 22. oktobra da kaznene mere mogu biti obustavljene ukoliko Ukrajina ukine sva ograničenja koja je uvela prema ruskim firmama i građanima.

Kijev je, poput SAD i EU, uveo sankcije ruskim biznismenima, kompanijama i drugim organizacijama kao odgovor na potez Moskve da anektira poluostrvo Krim u martu 2014. i podrške naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Medvedev je izjavio 23. oktobra da Kremlj priprema sankcije kojima će, između ostalog, biti zabranjen uvoz pojedinih ukrajinskih roba, ali nije precizirao o kojim proizvodima je reč.

Putin je u junu potpisao zakon o protivmerama usmerenim ka SAD i drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG