Dostupni linkovi

Sankcije EU za najviše ruske zvaničnike


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (lijevo) i predsjednika Rusije Vladimir Putin nadgledaju vojne vježbe u istočnom Sibiru, juli 2013. 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (lijevo) i predsjednika Rusije Vladimir Putin nadgledaju vojne vježbe u istočnom Sibiru, juli 2013. 

Sankcije Evropske unije (EU) protiv Rusije stupile su na snagu 23. februara kao odgovor EU na rusku agresiju protiv Ukrajine. Sankcije ciljaju vladine zvaničnike, poslanike i biznis sektor.

Sankcije se odnose na 27 pojedinaca i entiteta, uključujući vladine ministre, više vojne oficire, kompanije i poslovne lidere zbog njihove uloge u "prijetnjama teritorijalnom integritetu" Ukrajine, saopšteno je u izjavi EU.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, visoki savjetnik predsjednika Vladimira Putina i svih 351 poslanik koji su glasali za priznavanje nezavisnosti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini su među onima koje pogađaju sankcije.

Sankcije zamrzavaju imovinu navedenih pojedinaca i subjekata i zabranjuju pojedincima da putuju u EU.

U saopštenju EU navodi se da blok drži u rezervi dalje mjere koje bi se mogle provesti ako Putin krene u napad ili ako trupe uđu dublje u Ukrajinu. Njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock nazvala je sankcije EU "prvim korakom" i rekla da bi moglo uslijediti više toga.

Sankcije dolaze dan nakon što je Putin dramatično eskalirao napetosti sa Zapadom priznavanjem nezavisnot Luganska i Donjecka, područja za koja separatisti koje podržava Rusija tvrde da kontrolišu.

EU je rekla da je Šojgu bio na meti sankcija jer su pod njegovim "zapovjedništvom i naredbama ruske trupe održale vojne vježbe na nezakonito pripojenom Krimu i trupe su bile postavljene na granici", navodi agencija Associated Press (AP), citirajući listu sankcija. "On je u konačnici odgovoran za svaku vojnu akciju protiv Ukrajine."

Sankcioniran je i Putinov šef kabineta Anton Vaino, navodi AP. Vaino je igrao aktivnu ulogu u procesu donošenja odluka u Kremlju i uticao na Putinove odluke.

Mjere su pogodile i banke koje finansiraju ruske oružane snage. Osim toga, ciljaju na mogućnost Moskve da pristupi kapitalnim i finansijskim tržištima i uslugama Evropske unije te zabranjuje trgovinu EU-a s dvije regije u istočnoj Ukrajini.

Nove mjere dolaze uz sankcije koje su uvedene Rusiji nakon što je izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Ovi koraci takođe prate sankcije koje su Sjedinjene Države objavile 22. februara. Američke mjere uključuju blokade sankcijama za dvije ruske banke, sankcije za blokiranje pristupa Moskvi zapadnim finansijskim institucijama i sankcije ruskim oligarsima.

Izvor: AP, AFP i dpa

XS
SM
MD
LG