Dostupni linkovi

Sve više zemalja uvodi sankcije dok čeka idući potez Rusije


Australski premijer Scott Morrison
Australski premijer Scott Morrison

Sve više zemalja uvodi sankcije Rusiji, nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU) i Velike Britanije da kazne Moskvu za njezine postupke u Ukrajini, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Australija je 23. februara objavila da će se uskladiti korake sa SAD i Velikom Britanijom, referirajući se na uvođenje sankcija dvjema ruskim bankama i zabranu putovanja za osam članova Vijeća sigurnosti Rusije.

Australski premijer Scott Morrison kazao je da su ove sankcije prve u nizu potencijalnih kazni, koje njegova zemlja može upotrijebiti protiv Rusije.

Japanski premijer Fumio Kishida također je, 23. februara, predstavio mjere protiv Rusije, ističući da će njegova vlada zabraniti novo izdavanje i distribuciju ruskih državnih obveznica u Japanu.

"Japan će, također, zabraniti putovanja osobama povezanim s dvije ukrajinske separatističke regije i zamrznuti njihovu imovinu u Japanu", naveo je Kishida.

Istovremeno, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro poručio je da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada je riječ o krizi u Ukrajini.

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu”, izjavio je Maduro.

Putin je 21. februara priznao nezavisnosti separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini što je izazvalo nezadovoljstvo dijela međunarodne zajednice koja je odlučila da uvede sankcije Rusiji.

Evropski ministri vanjskih poslova pristali su sankcionirati 27 pojedinaca i entiteta, uključujući banke koje financiraju ruske političare i operacije na odcijepljenim teritorijima, piše Reuters.

Paket sankcija obuhvaća i sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje odcijepljenih regija, prenosi Hina.

Velika Britanija uvela je sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su bliski povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te protiv pet banaka - Rosija, IS Bank, GenBank, Promsvjazbank i Crnomorska banka.

Banka Rosija već je pod američkim sankcijama od 2014. zbog bliskih veza s dužnosnicima Kremlja.

Washington je uveo sankcije Promsvjazbanki i VEB banci. Također je pojačao ograničenja za ruski državni dug. Američki predsjednik Joe Biden objasnio je da to da znači da ruska Vlada neće imati pristupa financiranju na Zapadu.

Ministarstvo financija SAD-a saopoćilo je da proširuje postojeće zabrane na sudjelovanje na sekundarnom tržištu za obveznice koje su nakon 1. marta izdale ruska središnja banka i drugi subjekti.

Putin je priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Obje regije se graniče sa Rusijom i od 2014. godine su pod kontrolom boraca koje podržava Rusija.

XS
SM
MD
LG