Dostupni linkovi

Ruski državni vrh razgovarao o vezama sa zemljama Centralne Azije usred sankcija Rusiji


Premijer Rusije Mihail Mišustin i ruski predsednik Vladimir Putin
Premijer Rusije Mihail Mišustin i ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin i predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko razgovarali su o vezama sa liderima tri centralnoazijske zemlje usred sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Pres služba Kremlja saopštila je 25. februara da je Putin telefonom razgovarao sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim o bilateralnim odnosima i aktuelnoj situaciji u Ukrajini, gde ruske vojne snage nastavljaju napade na vojne jedinice ukrajinskih oružanih snaga, započete dan ranije.

Šavkat Mirzijojev je izrazio razumevanje za akcije koje je preduzela ruska strana“, saopštila je pres-služba.

Nekoliko sati ranije, kazahstanska predsednička služba saopštila je da su predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i ruski premijer Mihail Mišustin razgovarali o načinima očuvanja međusobnih ekonomskih veza i trgovine usred sankcija Zapada uvedenih Rusiji.

Tokajev i Mišustin su, između ostalog, razgovarali o "zajedničkim naporima da se spreči smanjenje obima trgovine između dve zemlje usred eskalacije situacije u Ukrajini i međunarodnih sankcija koje su uvedene Rusiji", saopštila je predsednička pres služba.

Mišustin je dan ranije stigao u glavni grad Kazahstana Nur-Sultan kako bi učestvovao na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta.

Takođe 25. februara, Matvijenkova je u Dušanbeu razgovarala o trgovinskim i ekonomskim vezama sa najvišim zvaničnicima Tadžikistana. Matvijenkova je rekla da je u 2021. obim trgovine između dve zemlje porastao za 45 odsto i dostigao nivo veći nego što je bio pre pandemije.

Matvijenkova je takođe rekla da će Rusija uvesti sankcije Zapadu na recipročan način, jer „Zapad takođe ima mnogo osetljivih mesta“.

Prema rečima Matvijenkove, očekuje se da će Putin uskoro doći u zvaničnu posetu Dušanbeu. Ona nije navela tačne datume.

Razgovori o vezama između Rusije i tri centralnoazijske zemlje vođeni su pošto su se lideri Evropske unije složili da uvedu dodatne sankcije Rusiji za koje kažu da će imati "masovne i teške posledice" kao odgovor na "varvarsku" invaziju predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Dan ranije, američki predsednik Džo Bajden najavio je još jednu rundu oštrih američkih sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG