Dostupni linkovi

Ruski agenti pretresli kancelarije vodeće kompanije za sajber bezbednost


Direktor i osnivač kompanije Grup-Aj-Bi Ilja Sačkov (arhivska fotografija).
Direktor i osnivač kompanije Grup-Aj-Bi Ilja Sačkov (arhivska fotografija).

Piše: Mike Eckel

Ruski bezbednosni agenti izvršili su pretres moskovskih kancelarija Grup-Aj-Bi (Group-IB), vodeće ruske kompanije za sajber sigurnost, poznate po praćenju hakera i borbi protiv krađe i sajber prevara, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski mediji izvestili su da je osnivač i izvršni direktor kompanije Ilja Sačkov priveden pod optužbom za državnu izdaju i da mu je određen pritvor u trajanju od dva meseca.

U izjavi za RSE Grup-Aj-Bi je potvrdila da je u kancelariji kompanije 28. septembra izvršen pretres i navela da su agenti bili u prostorijama kompanije nekoliko sati.

Razlog pretresa nije poznat, navela je kompanija.

Informativni televizijski kanal RTVI naveo je da su njegovi novinari 28. septembra videli policajce u civilu kako nose kutije i druge stvari do kombija ispred kancelarije Grup-Aj-Bija.

Ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ni glavna ruska bezbednosna agencija, poznata kao FSB, nisu odmah izdali saopštenje o slučaju do 29. septembra, niti su odgovorili na upite imejlom.

Grup-Aj-Bi, na Zapadu ne toliko poznata kao njen veći rival Kasperski lab (Kaspersky Lab), osnovana je 2003. godine i imala je značajan rast u protekloj deceniji s porastom globalnog sajber kriminala, kao i potražnje za kompanijama i konsultantima koji mogu da ga spreče i pomognu u odbrani od njega.

Pored Moskve, kompanija sada ima kancelarije u Singapuru, Londonu, Njujorku i Dubaiju.

Iako detalji slučaja nisu bili odmah poznati, činjenica da su ruski mediji objavili da se Sačkov suočava s optužbom za državnu izdaju ukazuje da može imati velike pravne probleme.

Proteklih godina ruske vlasti podigle su optužnice za državnu izdaju protiv direktora kompanija u privatnom sektoru, kao i ruskih obaveštajnih službenika uključenih u velike istrage o sajber bezbednosti.

Sam FSB je potresan skandalom 2016. godine, u koji su bili umešani oficiri iz službe za sajber bezbednost.

Oni su optuženi za prosleđivanje poverljivih podataka zapadnim obaveštajnim službama. Dva oficira su, međutim, otvoreno sarađivala i delila obaveštajne podatke sa zapadnim kolegama, uključujući s američkim Ministarstvom pravde.

To je navelo neke stručnjake da zaključe da su retroaktivno kažnjeni za saradnju koju su prethodno odobrili nadređeni.

Jedna od istraga koju su američke vlasti vodile bila je usmerena na Rusa po imenu Jevgenij Nikulin, koji je uhapšen u Češkoj u oktobru 2016. i izručen u SAD kako bi mu se sudilo po optužbama da je hakovao američke tehnološke kompanije LinkedIn, Drop boks (DropBox) i Formspring, manje poznatu kompanija za društvene medije.

Nikulina je osuđen 2020. i izrečena mu je kazna od nešto više od sedam godina zatvora.

U aprilu 2014, u okviru američke istrage, agenti FBI-ja su otišli u Moskvu da se sastanu s ruskim zvaničnicima za sajber bezbednost, što je odobrila ruska policija.

Među ljudima koji su intervjuisani bio je Nikita Kislicin, protiv kojeg je prethodnog meseca velika porota u SAD podigla optužnicu zbog sajber krađe.

U vreme sastanka, Kislicin je bio zaposlen u Grup-Aj-Bi.

On je pre toga bio dobro poznat u ruskom sajber podzemlju i poznavao je Nikulina, kojeg je opisao kao "Putina" hakerskog sveta.

Nikulin i Kislicin prisustvovali su sastanku u moskovskom hotelu u martu 2012. godine, zajedno sa još nekoliko Rusa i Ukrajinaca.

Kislicin je navodno radio s drugim ozloglašenim ruskim hakerom, Aleksejem Belanom, kako bi od Nikulina kupio podatke iz Formspringa. Belan je sada na listi FBI-ja najtraženijih hakera.

Na sastanku s agentima FBI-ja, Kislicin je obavešten o njegovim pravima, pokazuju podnesci u američkom federalnom sudu. Kislicin je tada rekao da je "otvoren za saradnju" i da želi da "smanji probleme".

Grup-Aj-Bi prošle godine je za RSE navela da je Kislicin zaposlen u januaru 2013. godine i da je kasnije postao direktor kompanije za zaštitu kompjuterskih mreža.

Kislicin nije bio dostupan za komentar.

Prema nekim stručnjacima, pretres u kompaniji Grup-Aj-Bi i optužbe za izdaju s kojima se suočava Sačkov, predstavljaju šok.

Andrej Soldatov, dugogodišnji stručnjak za ruske bezbednosne službe i sajber kriminal, primetio je da su poslednjih meseci u Moskvi i Vašingtonu objavljena pozitivna saopštenja o obnavljanju saradnje u oblasti sajber kriminala, posebno u vezi s rensomver (ucenjivački softver) napadima.

Hapšenja Sačkova dovodi to u pitanje, rekao je on.

"Sva ta priča o mogućoj međunarodnoj saradnji u istragama o sajber kriminalu koji smo čuli od proleća i početka rensomver napada – sav optimizam da je takva saradnja s Rusima zaista moguća – izgleda da je potpuno pogrešna", rekao je Soldatov za RSE.

XS
SM
MD
LG