Dostupni linkovi

Rusi kažu da je 'mali napredak' postignut u razgovorima sa američkim dužnosnicima


Američka podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland napušta rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova u Moskvi 12. oktobra
Američka podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland napušta rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka sa zamjenikom ministra vanjskih poslova u Moskvi 12. oktobra

Ruski zvaničnici nagovjestili su da je postignut mali napredak u razgovorima na visokoj razini sa dužnosnicom američkog State Departmenta koja se nalazi u posjeti Rusiji. Spor oko osoblja ambasada i druga pitanja ostaju i dalje neriješeni.

Zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabukova citirale su ruske novinske agencije rekavši kako su njegovi razgovori sa Victorijom Nuland iz State Departmenta bili korisni, ali je upozorio na moguće pogoršanje.

“Amerikanci ne poštuju našu logiku ili naše zahtjeve”, rekao je Rjabukov, prenose RIA Novosti i TASS. “U isto vrijeme, razgovori su bili korisni.”

“Postignut je veoma mali napredak kada je u pitanju suštinski dio problema koji postoje”, citirao ga je Interfax. “Postoji rizik od novih napetosti.”

Američka ambasada nije komentarisala razgovore.

Nuland, koja je državna podsekretarka za politička pitanja, najviša je američka dužnosnica koja je u posljednjim godinama posjetila Moskvu. Ima zakazan satanak 13. oktobra sa glavnim vanjskim savjetnikom predsjednika Vladimira Putina, Yurijem Ušakovom.

Njena trodnevna posjeta dolazi usred napora administracije predsjednika Joe Bidena da izvuče odnose između Washingtona i Moskve iz zatišja u kojem se nalaze najmanje od 2014. kada je Rusija zauzela ukrajinski poluotok Krim nakon čega je izbio sukob na istoku Ukrajine između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Kremlj.

U aprilu je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da su bilateralni odnosi sada još gori nego za vrijeme Hladnog rata.

Biden se u junu susreo sa ruskim predsjednikom u Ženevi u sklopu napora da se zaustavi srozavanje odnosa, ali od tada nije zabilježen napredak. Ove dvije zemlje uključile su se i u protjerivanje diplomatskog osoblja i zatvaranje konzulata, a Rusija je ranije ove godine zabranila američkoj ambasadi da zapošljava strane državljane, označivši je kao “neprijateljskom zemljom.”

Rjabukov je citiran kako kaže da on i Nuland nisu uspjeli da postignu napredak u zapošljavanju osoblja diplomatskih misija. Rusko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je izdalo saopštenje u kojem se kaže kako je Rjabukov predložio ukidanje svih ograničenja za diplomatska predstavništva.

Ministarstvo nije iznijelo pojedinosti tog prijedloga, ali vjerovatno uključuje povratak dvaju diplomatskih baza, u Marylandu i New Yorku, čija su zatvaranja naređena 2016. godine nakon što su američki obavještajni dužnosnici rekli da se koriste za prikupljanje obavještajnih podataka.

Američki zvaničnici su naredili 2017. godine zatvaranje ruskog konzulata u San Francisku i dva diplomatska aneksa u Washingtonu i New Yorku.

“Ruska strana naglasila je da neprijateljske antiruske aktivnosti neće ostati bez odgovora, ali da Moskva ne traži daljnju eskalaciju”, navodi se u saopštenju.

Rjabukov kaže da su razgovarali i o pitanju američkih snaga koje koriste baze u srednjoj Aziji u sklopu napora da nadgledaju Afganistan. Rekao je da se Rusija protivi toj ideji.

“Naglasili smo neprihvatljivost američke vojne prisutnosti u zemljama srednje Azije u bilo kojem obliku”, rekao je Rjabukov.

XS
SM
MD
LG