Dostupni linkovi

Američki senatori traže protjerivanje 300 ruskih diplomata


Ruska zastava pored američke na zgradi Ambasade SAD-a u Moskvi (18. mart 2021.)
Ruska zastava pored američke na zgradi Ambasade SAD-a u Moskvi (18. mart 2021.)

Američki senatori iz Republikanske i Demokratske stranke zatražili su od predsjednika Joea Bidena da iz SAD-a protjera 300 ruskih diplomata ukoliko Moskva ne da više viza Amerikancima koji predstavljaju Washington u Rusiji.

Analitičari navode da prijedlog lidera Komiteta za inostrana i obavještajna pitanja u američkom Senatu Boba Menendeza i Marka Warnera iz redova demokrata i republikanaca Jima Rischa i Marca Rubija označava oštru eskalaciju spora Washingtona i Moskve u vezi sa osobljem ambasada.

State Department je saopštio da je Rusija u avgustu zabranila američkoj Ambasadi u Moskvi da angažuje rusko ili osoblje iz trećih zemalja, osim za osiguranje zbog čega je misija morala da otpusti 182 zaposlena i više desetina honorarno angažovanih osoba.

To znači da je samo stotinjak američkih diplomata što je mnogo više u odnosu na 400 ruskih diplomata širom SAD-a.

"Ovo je neproporcionalno diplomatsko predstavljanje što je neprihvatljivo. U skladu s tim Rusija mora da objavi dovoljno viza da bi bio osiguran paritet između broja američkih diplomata u Rusiji i ruskih diplomata u SAD-u", navode senatori u pismu Bidenu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG