Dostupni linkovi

Kremlj pozdravio pozitivne signale susreta Lavrova i Blinkena


Entoni Blinken i Sergej Lavrov u Rejkjaviku 19. maja 2021
Entoni Blinken i Sergej Lavrov u Rejkjaviku 19. maja 2021

Kremlj je danas pozdravio "pozitivne signale" po rusko-američke odnose nakon prvog sastanka šefova diplomatije dve zemlje Sergeja Lavrova i Entonija Blinkena (Antony).

"Upravo je ovaj razgovor pozitivan signal", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je upotrebio isti izraz da bi pozdravio odustajanje Vašingtona od sankcija glavnoj kompaniji koja je uključena u izgradnju gasovoda Severni tok 2 izmedju Nemačke i Rusije.

Lavrov i Blinken sastali su se u sredu (19.maja) u Rejkjaviku na marginama Arktičkog saveta, što je bio prvi njihov sastanak od dolaska Džoa Bajdena (Joe Biden) u januaru u Belu kuću.

"Očigledno je da ovaj proces neće biti lak. Mnogo problema se nakupilo", rekao je Peskov, ukazujući da će razgovori "sigurno doprineti analizi koju Moskva radi za sastanak dvojice predsednika" Vladimira Putina i Bajdena.

Prema Moskvi i Vašingtonu, taj samit bi mogao da bude održan u junu u trećoj zemlji, ali ni datum ni mesto još nisu zvanično utvrđeni.

Blinken i Lavrov pozvali su na saradnju Moskve i Vašingtona tokom prvog sastanka zvaničnika na visokom nivou otkako je Džo Bajden (Joe Biden) postao predsednik SAD.

Blinken je rekao da nije tajna da postoje razlike, ali je pozvao na saradnju s Rusijom kako bi svet bio sigurniji. Upozorio je da će SAD odgovoriti ako Moskva bude "delovala agresivno".

"Ako Rusija agresivno deluje prema nama, našim partnerima, saveznicima, mi ćemo odgovoriti", naveo je američki državni sekretar na sastanku s ruskim kolegom na marginama sastanka Arktičkog saveta u Rejkjaviku prenosi AFP.

Lavrov je naglasio da Moskva i Vašington imaju "ozbiljne razlike" te Rusija i Sjedinjene Države moraju sarađivati u sferama u kojima imaju zajedničke interese.

XS
SM
MD
LG